Bu çalışmada, yırtıcı kuşlardan elde edilen laktik asit bakterilerinin (LAB’ nin) bakteriyosin benzeri madde (BBM) üretim potansiyeli konu alınmıştır. LAB izolasyonu için ükemizde dağılım gösteren Kara Akbaba, Şah Kartal, Kızıl Şahin, Atmaca ve Delice gibi önemli yırtıcı kuş türlerinin ağız, kloak ve dışkılarından örnekler alınmıştır. Elde edilen LAB izolatlarının antimikrobiyal aktiviteleri test bakterilerine karşı agar sandviç ve agar kuyu yöntemleri ile belirlenmiştir. Aktiviteleri belirlenen LAB suşlarının virülans faktörleri taranmış ve virülant suşlar elenmiştir. Seçilen izolat geleneksel ve moleküler yöntemler ile Enterococcus faecium olarak isimlendirilmiştir.
Enterococcus faecium’ tarafından üretilen BBM’ nin 15 dakikada 45 - 100˚C de, 30 dakikada 45 – 90 ˚C de ve 2 – 11 pH değerlerinde 24 saat stabil kaldığı belirlenmiştir. Ayrıca, proteolitik enzimler, organik çözücüler, bazı deterjanlar ve kimyasallarla muamele edildiğinde aktivitesinin değişmediği belirlenmiştir. Üretilen BBM liyofilize edilerek 4 – 25 ˚C de raf ömrü araştırılmış, kısmi bir aktivite kaybına karşın aktivitenin 75 gün korunduğu belirlenmiştir.
BBM nin kısmi karakterizasyonu için amonyum sülfat çöktürmesi ve diyaliz yapılarak elde edilen konsantre süpernatan SDS-PAGE elektroforezde yürütülmüş ve antimikrobiyal aktivitesi belirlenmiştir. Antimikrobiyal aktivite sonuçları ile jelde elde edilen bantlar karşılaştırılmıştır.
Son olarak Enterococcus faecium’ un maksimum verimle BBM üretebilmesi için çevresel ve besinsel koşullar optimize edilmiştir. Elde edilen veriler karıştırmalı tank reaktöründe BBM üretimi için kullanılmıştır.
In this study, has been subject to potential for production substance BLS by lactic acid bacteria obtained from birds of prey. Mouth, cloaca and feces samples were taken from major types of birds of prey distributed in our country such as Kara Akbaba, Şah Kartal, Kızıl Şahin, Atmaca ve Delice for the isolation of LAB. Antimicrobial activity of obtained from LAB isolates against test bacteria were determined by agar sandwiches and agar well methods. LAB strains which identified activities were scanned virulence factors and virulent strains were eliminated. The selected isolate named as Enterococcus faecium with conventional and molecular methods.
BLS produced by Enterococcus faecium was determined to be stable for 24 hours in 15 minutes (45-100 ˚C) and 30 minutes (45 - 90 ˚C) at pH (2-11) values. Additionally, when treated with some of detergents, proteolytic enzymes, organic solvents, and chemicals, the activity was determined to unchanged. It was determined to preserve for 75 days against a partial loss of activity and the shelf life was investigated at 4-25 ˚C. As lyophilized of producing BLS. The concentrated supernatant which obtained by dialysis and ammonium sulfate precipitation for partial characterization of BLS was conducted at SDS-PAGE electrophoresis and antimicrobial activity were determined. Antimicrobial activity results were compared with bands obtained from the gel.
Finally, to produced BLS with maximum efficiency of Enterococcus faecium were optimized to environmental and nutritional conditions. The resulting data was used for the production of BLS in stirred tank reactor.