Sunulan tez çalışmasında, besiyeri başlangıç glikoz ve glutamin derişimlerinin
şap virüsü kültürleri üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Çalışmada, BHK 21 hücreleri ve
O tipi Şap virüsü kullanılmıştır.
Çalışmanın ilk aşamasında başlangıç glikoz ve glutamin derişimleri sırasıyla
5,00-40,00 mM ve 1,00-12,00 mM aralıklarında ve eşzamanlı olarak değişecek şekilde
Design-Expert®7.0.0 yazılımı kullanılarak deney tasarımı gerçekleştirilmiştir. Tasarım
sonucuna göre farklı başlangıç glikoz ve glutamin derişimlerinde gerçekleştirilen virüs
kültürü deneylerinde 146S ve Enfektif titre miktar tayinleri yapılmıştır. Besiyerinde
başlangıç yüksek glikoz (30,00-40,00 mM) ve düşük glutamin derişimlerinin (1,00 mM)
146S ve enfektif titre değerlerini arttırdığı görülmüştür. Seçilen iki bağımsız değişken
için Design-Expert® 7.0.0 programı kullanılarak 146S ve enfektif titre cevap
parametreleri olarak seçilmiş ve modellenmiştir. Önerilen modele ait sonuçlar ANOVA
testi yapılarak istatistiksel açıdan değerlendirilmiştir. Yazılım tarafından bağımlı
değişkenler için önerilen kuadratik model düşük P değerine (<0,0001) sahip olup
istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Kurulan modelde bağımsız değişkenlerin
bağımlı değişkenler üzerine etkileri incelenmiş ve optimum koşulların belirlenmesi için
model optimizasyonu yapılmıştır. Optimizasyonda 146S ve Enfektif titre virüs kültürü
verimliliği için maksimize edilmiştir. Yapılan doğrulama deneyleri sonucunda modelin
146S ve Enfektif titre optimizasyonu için dizayn alanında güvenle kullanılabilir
özellikte olduğu görülmüştür.
İkinci aşamada tasarım ile sağlanan farklı başlangıç glikoz ve glutamin
derişimlerinde gerçekleştirilen virüs kültürü deneylerinde hücre azalması, glikoz ve
glutamin tüketim hızları ve laktat oluşum hızları incelenmiştir. Özgül glikoz tüketim ve
görünür laktat oluşum hızları sırasıyla 0,346 μmol/106 hücre.sa ve 0,529 μmol/106
hücre.sa olarak bulunmuştur. Tüketilen glikozun ortalama %82,50’sinin laktata
dönüştürüldüğü görülmüştür. Görünür glutamin tüketim hızı ise 0,163 μmol/106
hücre.sa olarak belirlenmiştir.
In this study, the effects on foot and mouth virus cultures of initial medium
concentrations of glucose and glutamine were investigated. It used that O type foot and
mouth virus and BHK 21 cell in ial the study.
At first step of study, simultaneously change intervals in initial concentrations of
glucose and glutamine are selected as 5,00-40,00 mM and 1,00-12,00 mM respectively.
The design of experiment sets was carried out using Design-Expert ® 7.0.0 and these
runs were accomplished in accord with the design. Acording to results of design. İn
experiments of virus culture which performed different concentrations of initial glucose
and glutamine were determinated 146S and infectious titer. It seemed that incresaed in
146S and infectious titer values at initial high glucose and low glutamine
concentrations in medium. For two independet variables, 146S and infectious titer
response parameters were selected and modelled by used Design-Expert ® 7.0.0
software program. ANOVA test of the proposed models were described by the
statistical results. Proposed quadratic models for dependent variables with a low p value
(<0.0001) were found statistically significant. The effects of indepented variables on
depented variables were investigated and model optimization was done for determinate
of optimum concentrations in the created model. 146S and infectious titer were
maximized in the optimization for the process efficiency. In the results of verification
experiments, it seemed that the model can be used for 146S and infectious titer
optimization dizayn area safely.
At the second step of study, cell decrase, glucose and glutamine consumption and
lactate prodiction rate were investigated in the virus culture experiment that carried out
different initial glucose and glutamine concentrations by prowded with design.
Spesific glucose consumption and visible lactate rate were founded as 0,346
μmol/106 cells.h and 0,529 μmol/106 cells.h respectively production. %82,50 of
consumption glucose converted to lactate. Visiable glutamine consumption rate was
determinated as 0,163 μmol/106 cells.h