ESOGÜ Akademik Açık Erişim Sistemi

Eskişehir koşullarında yetiştirilen Reyhan (Ocimum basilicum L.) bitkisinin bazı bitkisel özelliklerin ve diurnal varyabilitesinin belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Aytaç, Zehra
dc.contributor.author Kulan, Engin Gökhan
dc.date.accessioned 2016-12-30T07:02:48Z
dc.date.available 2016-12-30T07:02:48Z
dc.date.issued 2013-04
dc.date.submitted 2013
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11684/822
dc.description.abstract Bu çalışma Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme alanında 2010 yılında yürütülmüştür. Denemede Eskişehir ekolojik koşullarında yetiştirilen reyhan (Ocimum basilicum L.) bitkisinin verim ve verim özellikleri ile farklı biçim saatlerinin reyhanın uçucu yağı ve uçucu yağ bileşimi üzerine olan etkileri incelenmiştir. Tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulan denemede reyhan bitkileri çiçeklenme başlangıcında iki farklı saatte (08:00 ve 14:00) hasat edilmiştir. İncelenen özelliklerin ortalama değerleri, tek bitki biyolojik verimi 159-223 g/bitki, tek bitki çiçek verimi 11-15 g/bitki, bitki boyu 61-62 cm, yan dal sayısı 3.87-7.65 adet/bitki, yeşil herba verimi 1.54-1.86 ton/da, yeşil çiçek verimi 108-131 kg/da, drog herba verimi 228-237 kg/da, drog yaprak verimi 104-117 kg/da, drog çiçek verimi 17-22 kg/da olarak bulunmuştur. Reyhan çiçek ve yapraklarında uçucu yağ oranının, sırasıyla, %1.88-2.04 ve %0.50-0.94 değerleri arasında değiştiği belirlenmiş ve uçucu yağ analizi sonuçlarına göre ana bileşimlerin; linalol (%55.70-72.90), metilkavikol (%11.07-28.20), -kadinol (%2.07-4.50), trans--bergamoten (%0.80-3.00) ve germakren-D (%0.70-2.63) olduğu tespit edilmiştir. Uçucu yağ bileşim sınıflandırmasında; monoterpen hidrokarbonlar (%0.02-0.51), oksijenik monoterpenler (%59.71-75.09), seskiterpen hidrokarbonlar (%5.42-8.30), oksijenik seskiterpenler (%2.90-6.48), aromatik komponentler (%12.74- 30.23) ve diğerleri (%0.00-0.24) yer almıştır. Biçim saatleri arasında uçucu yağ oranı ve uçucu yağ bileşimi bakımından istatistiki olarak fark bulunmamıştır. Sonuç olarak reyhan ile ilgili yapılacak sonraki diurnal çalışmalarda, günlük hasat sıklığını arttırarak uçucu yağ oranlarının, ana bileşimlerinin ve bileşim sınıflandırmasının değişimi daha ayrıntılı incelenmelidir. tr_TR
dc.description.abstract This study was carried out in the experimental field of Eskişehir Osmangazi University, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops in 2010. In the trial, yield and yield components and the effect of different harvesting hours on essential oil and esential oil components of Sweet Basil (Ocimum basilicum L.) grown under Eskisehir ecological conditions were determined. The experimental design was a randomized completely block design with three replications and the plants were harvested two times in a day (08:00 and 14:00) at the begin of flowering stage. According to the results average values changed between 159-223 g for biologic yield per plant, 11-15 g for fresh flower yield per plant, 61-62 cm for plant height, 3.87-7.65 number of secondary branches per plant, 1.54-1.86 t/da for fresh herba yield, 108-131 kg/da for dried herba yield, 228-237 kg/da for dried flower yield, 104-117 kg/da for dried leaf yield, 17-22 kg/da for dried flower yield. The essential oil ratio of the leaves and flowers of basil were determined between %1.88-2.04, %0.50-0.94, respectively. The main essential oil compounds were; linalool (55.70-72.90%), methylchavicol (11.07-28.20%), t-cadinol (2.07-4.50%), trans-β-bergamotene (0.80-3.00%) and germacrene-D (0.70-2.63%). The essential oil compounds classification were; monoterpene hydrocarbons (0.02-0.51%), oxygenated monoterpenes (59.71-75.09%), sesquiterpene hydrocarbons (5.42-8.30%), oxygenated sesquiterpenes (2.90-6.48%), aromatic compounds (%12.74-30.23) and others (%0.00- 0.24). There were no statistical differences for percentage of essential oil and compounds between the harvesting hours. It was concluded that in further diurnal researches about Sweet Basil (Ocimum basilicum L.) it should be analysed in more detail that the alteration of main compounds, compounds classification and rate of essential oil with remaining daily harvest frequence. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher ESOGÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Reyhan tr_TR
dc.subject Ocimum Basilicum L. tr_TR
dc.subject Biçim Saati tr_TR
dc.subject Verim tr_TR
dc.subject Uçucu Yağ Oranı tr_TR
dc.subject Bileşimleri ve Sınıflandırması tr_TR
dc.subject Basil tr_TR
dc.subject Harvesting Time tr_TR
dc.subject Yield tr_TR
dc.subject Essential Oil Ratio tr_TR
dc.subject Compounds and Classification tr_TR
dc.title Eskişehir koşullarında yetiştirilen Reyhan (Ocimum basilicum L.) bitkisinin bazı bitkisel özelliklerin ve diurnal varyabilitesinin belirlenmesi tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.authorID TR29655 tr_TR
dc.contributor.department ESOGÜ, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster