ESOGÜ Akademik Açık Erişim Sistemi

Doğal ve modifiye edilmiş şeker pancarı küspesi ve pülpü kullanılarak sulu çözeltilerden Cr(VI) iyonlarının uzaklaştırılması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Öztürk, Neşe
dc.contributor.author Demiral, Yusuf Faik
dc.date.accessioned 2016-12-22T06:43:35Z
dc.date.available 2016-12-22T06:43:35Z
dc.date.issued 2012-12
dc.date.submitted 2012
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11684/810
dc.description.abstract Bu çalısmada Eskisehir Seker Fabrikası’ndan temin edilen seker endüstrisi artıkları olan pülp ve küspe kullanılarak Cr(VI) içeren model çözeltiden Cr(VI) iyonlarının adsorpsiyon yöntemiyle uzaklastırılması arastırılmıstır. Seker pancarı pülp ve küspesi üzerinde Cr(VI) iyonlarının adsorpsiyonuna; adsorban boyutu, adsorban dozu, baslangıç derisimi, pH, sıcaklık ve temas süresinin etkileri incelenmis ve adsorpsiyon izoterm çalısmaları yapılmıstır. Đzoterm çalısmalarında Langmuir ve Freundlich izoterm modelleri denenmistir ve adsorpsiyon verilerinin pülp için Freundlich, küspe için Langmuir izoterm modeline uyduğu saptanmıstır. Kinetik çalısmada ise pülp ve küspenin ikinci mertebe kinetik modele uyduğu görülmüstür. Bazı adsorpsiyon termodinamiği parametrelerinin de belirlendiği bu çalısmada iki adsorban için de bulunan H0’ın pozitif çıkması adsorpsiyonun endotermik olduğunu göstermektedir. Her iki adsorban için G0 değeri pozitif çıkmıstır. Bu durum tepkimenin kendiliğinden gerçeklesmediğini göstermektedir. S0 değerlerinin pozitif çıkması ise rastlantısallığın arttığına isaret etmektedir. Çalısmada seker pancarı pülp ve küspesi kuvvetli asit (HCl), zayıf asit (CH3COOH) ve ısıl islemle modifiye edilerek, modifikasyonun Cr(VI) adsorpsiyonuna etkisi arastırılmıstır. Isıl islem ve hidroklorik asitle yapılan modifikasyonun küspe, hidroklorik asitle yapılan modifikasyonun pülp için adsorpsiyon verimini artırdığı belirlenmistir. tr_TR
dc.description.abstract In this study; removal efficiency of Cr(VI) ions from aqueous solutions by sugar beet bagasse and pulp which are supplied from Eskisehir Sugar Factory has been investigated. The effect of parameters such as particle size, adsorbent dosage, initial concentration, pH, temperature and contact time on Cr(VI) removal were observed and adsorption isotherm studies were made. In the isotherm studies, Langmuir and Freundlich isotherm models were applied and it was determined that the experimental data confirmed to Freundlich isotherm model for pulp and Langmuir isotherm model for bagasse. In the kinetic studies, it was determined that the second-order model conformed for pulp and bagasse. Thermodynamics parameters were also determined. The positive values of H0 indicate that adsorption is endothermic for each adsorbent. The positive G0 values indicated that adsorption was nonspontaneous thermodynamically for both of the adsorbents. The positive S0 values indicated that the randomness increase. Then sugar beet bagasse and pulp are modified with hydrochloric acid, acetic acid and heat, and the effects of modification on Cr(VI) adsorption has been studied. It has been determined modification with hydrochloric acid and heat has been increased adsorption yield of bagasse and modification with hydrochloric acid has been increased adsorption yield of pulp. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher ESOGÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Adsorpsiyon tr_TR
dc.subject Küspe tr_TR
dc.subject Pülp tr_TR
dc.subject Krom (VI) tr_TR
dc.subject Adsorption tr_TR
dc.subject Pulp tr_TR
dc.subject Bagasse tr_TR
dc.subject Chromium (VI) tr_TR
dc.title Doğal ve modifiye edilmiş şeker pancarı küspesi ve pülpü kullanılarak sulu çözeltilerden Cr(VI) iyonlarının uzaklaştırılması tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department ESOGÜ, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster