Bu çalısmada Eskisehir Seker Fabrikası’ndan temin edilen seker endüstrisi
artıkları olan pülp ve küspe kullanılarak Cr(VI) içeren model çözeltiden Cr(VI)
iyonlarının adsorpsiyon yöntemiyle uzaklastırılması arastırılmıstır. Seker pancarı pülp
ve küspesi üzerinde Cr(VI) iyonlarının adsorpsiyonuna; adsorban boyutu, adsorban
dozu, baslangıç derisimi, pH, sıcaklık ve temas süresinin etkileri incelenmis ve
adsorpsiyon izoterm çalısmaları yapılmıstır. Đzoterm çalısmalarında Langmuir ve
Freundlich izoterm modelleri denenmistir ve adsorpsiyon verilerinin pülp için
Freundlich, küspe için Langmuir izoterm modeline uyduğu saptanmıstır. Kinetik
çalısmada ise pülp ve küspenin ikinci mertebe kinetik modele uyduğu görülmüstür. Bazı
adsorpsiyon termodinamiği parametrelerinin de belirlendiği bu çalısmada iki adsorban
için de bulunan H0’ın pozitif çıkması adsorpsiyonun endotermik olduğunu
göstermektedir. Her iki adsorban için G0 değeri pozitif çıkmıstır. Bu durum
tepkimenin kendiliğinden gerçeklesmediğini göstermektedir. S0 değerlerinin pozitif
çıkması ise rastlantısallığın arttığına isaret etmektedir. Çalısmada seker pancarı pülp ve
küspesi kuvvetli asit (HCl), zayıf asit (CH3COOH) ve ısıl islemle modifiye edilerek,
modifikasyonun Cr(VI) adsorpsiyonuna etkisi arastırılmıstır. Isıl islem ve hidroklorik
asitle yapılan modifikasyonun küspe, hidroklorik asitle yapılan modifikasyonun pülp
için adsorpsiyon verimini artırdığı belirlenmistir.
In this study; removal efficiency of Cr(VI) ions from aqueous solutions by sugar
beet bagasse and pulp which are supplied from Eskisehir Sugar Factory has been
investigated. The effect of parameters such as particle size, adsorbent dosage, initial
concentration, pH, temperature and contact time on Cr(VI) removal were observed and
adsorption isotherm studies were made. In the isotherm studies, Langmuir and
Freundlich isotherm models were applied and it was determined that the experimental
data confirmed to Freundlich isotherm model for pulp and Langmuir isotherm model for
bagasse. In the kinetic studies, it was determined that the second-order model
conformed for pulp and bagasse. Thermodynamics parameters were also determined.
The positive values of H0 indicate that adsorption is endothermic for each adsorbent.
The positive G0 values indicated that adsorption was nonspontaneous
thermodynamically for both of the adsorbents. The positive S0 values indicated that
the randomness increase. Then sugar beet bagasse and pulp are modified with
hydrochloric acid, acetic acid and heat, and the effects of modification on Cr(VI)
adsorption has been studied. It has been determined modification with hydrochloric acid
and heat has been increased adsorption yield of bagasse and modification with
hydrochloric acid has been increased adsorption yield of pulp.