ESOGÜ Akademik Açık Erişim Sistemi

Bazı bakteri (serratia marcescens ve stenotrophomonas maltophilia) ve potasyum nitrat uygulamalarının biber bitkisinin tuza toleransı üzerine etkileri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Turhan, Ece
dc.contributor.author Alveroğlu, Volkan
dc.date.accessioned 2016-07-27T12:38:56Z
dc.date.available 2016-07-27T12:38:56Z
dc.date.issued 2014
dc.date.submitted 2014
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11684/563
dc.description.abstract Sıla F1 biber çeşidinde fide döneminde tuz stresi koşullarında bakteri ve potasyum uygulamalarının etkileri araştırılmıştır. Denemede tuz sodyum klorür (NaCl) formunda, Potasyumlu gübre olarak, potasyum nitrat (KNO3) ile Serratia marcescens ve Stenotrophomonas maltophilia bakterileri kullanılmıştır. Bitkiler sera koşullarında ortalama 30/17 ºC sıcaklıkta (gündüz/gece) ve ~ % 50 nemde yetiştirilmiştir. Fide dikiminden 5 gün sonra, bitkiler 4-5 yapraklı olunca kök bölgesine bakteri solüsyonundan 10 mL enjekte edilmiş ve NaCl ve potasyum (K) uygulamalarına başlanmıştır. Ana uygulama olarak, 0 mM (Kontrol), 50 mM, 100 mM ve 150 mM NaCl uygulanmıştır. Alt uygulamalar ise; Kontrol, Stenotrophomonas maltophilia, Serratia marcescens, Stenotrophomonas maltophilia+50 mM Potasyum, Serratia marcescens+50 mM Potasyum ve 50 mM Potasyum olarak düzenlenmiştir. Tuz stresi, bitki gelişimini engelleyici ve kuru ağırlıklarını azaltıcı etki yapmıştır. Bakteri ve K uygulamaları bu engelleyici etkiyi özellikle 50 ve 100 mM NaCl uygulamalarında azaltmıştır. Tuz stresi Sıla F1 biber çeşidinde yaprak oransal su kapsamı ve membran stabilite indeksini konsantrasyonlara bağlı olarak azaltmıştır. SPAD değerleri ise tuz uygulamalarından etkilenmemiştir. Özellikle 50 ve 100 mM NaCl uygulamalarında SPAD değerlerinde bakteri ve K uygulamaları ile iyileşme görülmüştür. Na iyonu, tuz uygulamaları ile artmış en fazla artış bitkilerin gövde kısmında olmuştur. Yaprak ve kök Na miktarı bakteri ve K uygulamaları ile azalmıştır. K ve Mg iyonları, tuz uygulamaları ile azalmış, Ca iyonları ise artmıştır (gövde dışında). En düşük düzeyde K ve Ca birikimi köklerde olmuş bunu gövde kısmı takip etmiş ve yapraktaki miktarların, diğer iki bitki kısmından daha fazla olduğu belirlenmiştir. Yaprak ve kök K ve Mg miktarlarında bakteri ve K uygulamaları ile birlikte artış gözlenmiştir. Mg miktarı özellikle 50 mM NaCl uygulamasında bakteri uygulamaları ile artmıştır. Klor iyonu miktarının genel olarak en fazla biriktirildiği kısım yaprak ve gövde kısmı olmuştur. Bakteriler Cl miktarı üzerine etkili olmazken, K uygulamasının kısmen Cl oranını azalttığı belirlenmiştir. tr_TR
dc.description.abstract The effects of bacteria and potassium applications on pepper plants cv. Sıla F1 during seedling stage under salt stress conditions were investgated. In the experiment the salt was given in the form of sodium chloride (NaCl) and Potassium nitrate (KNO3) as a potassium fertilizer and Serratia marcescens and Stenotrophomonas maltophilia as bacteria were used. Plants were grown under controlled greenhouse conditions at 30/17 ºC (day/night) temperature with relative humidity ~ 50 %. After 5 days from planting when the plants had developed 4-5 true leaves, 10 mL bacteria sollution was injected to root region of the seedlings and was started to NaCl and potassium (K) applications. 0 mM (Control), 50 mM, 100 mM and 150 mM NaCl were used as the main application matter and Control, Stenotrophomonas maltophilia, Serratia marcescens, Stenotrophomonas maltophilia+50 mM Potassium, Serratia marcescens+50 mM Potassium and 50 mM Potassium were used as the sub application matter. Salt stress affects the plant growth negatively and reduced the dry weight. The bacteria and K applications decreased this inhibitory effect especially at 50 and 100 mM NaCl concentrations. Leaf relative water content and memrane stability index values were reduced depending on the increase in salt concentration in pepper plants cv. Sıla. The SPAD values were not affected from the salt application. The SPAD values have improved with bacteria and K applications especially at 50 and 100 mM NaCl concentrations. The amount of Na ion increased with salt applications and it was observed that Na ion accumulated utmost in the stems. The Na amount in leaf and root parts of the seedlings decreased with bacteria and K applications. With the effect of salt applications, the amount of K and Mg decreased; while the amount of Ca increased. K and Ca ions were at least in the roots, secondly in the stems, utmost in the leaves. The amount of K and Mg in leaf and root parts of the seedlings increased with bacteria and K applications. Mg content increased with bacteria applications especially at 50 mM NaCl application. Cl ion was utmost in the leaves and in the stems. It was determined that, bacteria application did not effect the amount of Cl, while K application partly to reduce the rate of Cl content. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher ESOGÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Biber tr_TR
dc.subject Capsicum Annuum tr_TR
dc.subject Tuz Stresi tr_TR
dc.subject Bakteri tr_TR
dc.subject Potasyum tr_TR
dc.subject İyonlar tr_TR
dc.subject Pepper tr_TR
dc.subject Salt Stress tr_TR
dc.subject Bacteria tr_TR
dc.subject Potassium tr_TR
dc.subject Ions tr_TR
dc.title Bazı bakteri (serratia marcescens ve stenotrophomonas maltophilia) ve potasyum nitrat uygulamalarının biber bitkisinin tuza toleransı üzerine etkileri tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department ESOGÜ, Fen Edebiyat Fakültesi, Tarla Bitkileri tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster