ESOGÜ Akademik Açık Erişim Sistemi

Kanola ve nadas sonrası buğday ve tritikalede verim, verim komponentleri ve kalite özellikleri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Kınacı, Gülcan
dc.contributor.author Kemikli, Kamil
dc.date.accessioned 2016-07-27T12:38:51Z
dc.date.available 2016-07-27T12:38:51Z
dc.date.issued 2014
dc.date.submitted 2014
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11684/562
dc.description.abstract Bu araştırma, Eskişehir koşullarında farklı ekim nöbeti uygulamalarının, buğday ve tritikalede verim ve kalite özellikleri üzerine etkisini ortaya koymak amacıyla, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarlalarında, 2008-2009 üretim sezonunda yürütülmüştür. Çalışmada, nadas sonrası ve kanola sonrası olmak üzere iki farklı ekim uygulaması ele alınmıştır. Çalışmada buğday olarak Orta Anadolu'da en geniş ekiliş alanına sahip olan Bezostaja 1 ve Kate A-1 çeşitleri ile tritikale olarak olarak Tatlıcak 97 ve Mikham 2002 çeşitleri kullanılmıştır. Çalışma için yürütülen deneme, dört tekrarlamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonuçları, iki uygulama arasında, tritikale ve buğdayda verim ve kalite özellikleri üzerine etki bakımından, istatistik anlamda önemli farklılıklar olduğunu göstermiştir. Tritikale ve buğday çeşitleri arasında da incelenen özellikler açısından önemli farklar bulunmuştur. Buğday ve tritikalede nadas sonrası ekimde elde edilen verim ve kalite değerleri, kanola sonrası ekim uygulamasından elde edilen değerlere göre daha yüksek bulunmuştur. Bu farklılığa, verim ve kaliteyi etkileyen ögelerin çoğunun nadas sonrası ekimde daha büyük oranda etki yapmaları neden olmuştur. tr_TR
dc.description.abstract The study was carried out in the field of Agricultural Faculty of Eskişehir Osmangazi University in 2008-2009 growing seasons in order to determine the effects of different rotation (planting after fallow and after rapeseed ) on yield and quality traits of wheat and triticale. The rotation systems were tested on two bread wheat cultivars (Bezostaja-1, Kate A-1) and two triticale cultivars (Tatlıcak 97, Mikham 2002) under siplit plot design, with four replications. Results indicated that the effects of this two different rotation systems on yield and quality traits were statistically different. It was also found that important differences exist between triticale and wheat cultivars in studied characterstics. Yield and quality values obtained from wheat and triticale after fallow application were higher. This results generated from the higher values of yield and/or quality components effects in after follow aplication. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher ESOGÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/embargoedAccess tr_TR
dc.subject Buğday tr_TR
dc.subject Tritikale tr_TR
dc.subject Ekim Nöbeti tr_TR
dc.subject Verim tr_TR
dc.subject Kalite tr_TR
dc.subject Wheat tr_TR
dc.subject Rotation tr_TR
dc.subject Triticale tr_TR
dc.subject Yield tr_TR
dc.subject Quality tr_TR
dc.title Kanola ve nadas sonrası buğday ve tritikalede verim, verim komponentleri ve kalite özellikleri tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department ESOGÜ, Fen Edebiyat Fakültesi, Tarla Bitkileri tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster