Koku ve tat maddeleri, özellikle gıda ve ilaç sanayi başta olmak üzere birçok alanda kullanılmakta ve dünya çapında büyük bir pazar oluşturmaktadır. Üretimleri genelde kimyasal sentez yöntemleriyle olmakta, fakat tüketiciler doğal tat maddelerini yapay olanlara oranla tercih etmektedir. Doğal bir üretim yöntemi olarak kabul edilen biyoteknolojik süreçler ve özellikle mikrobiyal transformasyon tepkimeleri son yıllarda büyük önem kazanmıştır. Terpenler aroma maddelerinin içinde bulunduğu doğal bileşiklerin en geniş sınıftır. Bunun için yeni tat maddelerinin biyoteknolojik olarak üretiminde öncül molekül olarak kullanılmaktadırlar.
Bu çalışmada terpen C13 yapısında olan β-iyonol asetatın 19 farklı mikroorganizma ile ön biyotransformasyon çalışmaları gerçekleştirildi. β-iyonol asetatın Fusarium solani ile biyotransformasyonu sonucu metabolitler ürettiği GK/KS analizleri ile belirlendi. Biyotransformasyon deneyi preparatif ölçekte tekrarlandı. Oluşan metabolit karışımları kolon kromatografisi yardımıyla saflaştırıldı. Saflaştırma sonucunda verimleri %3,3 (M1), %4,5 (M2) ve %10,5 (M3) olan üç farklı metabolit elde edildi. Metabolitlerin yapısı spektroskopik yöntemler kullanılarak aydınlatıldı.
Flavor and fragrance compounds have a wide range of use, in food, beverage, pharmaceutical industries and create a world wide market. Their productions are mostly based on chemical synthesis, but consumers prefer the natural flavor compounds. Biotechnological processes assumed as a natural way of production, especially microbiological trasformation reactions gained importance in recent years. Terpenes are a wide class of compounds showing aroma properties. Therefore they are used as a starting material for biotechnological production of new flavor compounds.
In this study, pre-biotransformation of a terpene, β-ionol acetate, was carried out with 19 different microorganisms. It was found out that biotransformation of β-ionol acetate with Fusarium solani resulted in producing metabolites based on GC/MS analysis. The same biotransformation experiment was repeated on preparative scale. The formed metabolites were purified by column chromatography with 3,3% 4,5% and 10,5% yield, respectively. Metabolite structures were elucidated by using spectroscopic methods.