ESOGÜ Akademik Açık Erişim Sistemi

Obezitede yeme tutum ve davranışlarının; homa-ır, leptin, ghrelin değerleri ve karar verme süreçleri ile ilişkisinin incelenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Altınöz, Ali Ercan
dc.contributor.author Güzel, Başak
dc.date.accessioned 2022-08-09T05:35:31Z
dc.date.available 2022-08-09T05:35:31Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11684/4296
dc.description.abstract Obezite, günümüzde önlenebilir ölümlerin sigaradan sonra gelen ikinci en önemli nedenidir. Güncel çalışmalar obezitenin aynı zamanda zihinsel bir yanının olduğunu düşündürmekte olup obezitenin zihinsel yönü ve bunun biyokimyasal ve nörobilişsel özellikleriyle ilişkisine dair yapılmış çalışmalar yetersizdir. Bu çalışmanın amacı obezitede görülen yeme tutum ve davranışlarını saptamak, leptin, ghrelin ve HOMA-IR değerlerini ölçmek, karar verme süreçlerini de kapsayan bilişsel işlevleri incelemek ve bu parametreler arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu amaçla 01.06.2020-15.10.2020 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Endokrinoloji Polikliniği’ne başvuran obezite hastalığı olan ve araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 73 hasta ve hasta grubuyla yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyi açısından eşleştirilmiş 72 kontrolün antropometrik ölçümleri yapılmış, leptin, ghrelin ve HOMA-IR değerleri ölçülmüş, katılımcılara yeme tutum ve davranışlarını ölçen ölçekler ve Cambridge Neuropsychological Test AutomatedBattery’ye ait 5 nörobilişsel test uygulanmıştır. Çalışmamızda obezite grubunda duygusal yeme davranışı anlamlı düzeyde fazla saptanmış olup nörobilişsel testlerden sensorimotor işlev, risk ayarlaması, sürekli dikkat ve işlem belleği fonksiyonları anlamlı olarak düşük saptanmıştır. Leptin ve HOMA-IR ile duygusal yeme arasında pozitif ilişki gösterilmiş olup ghrelin ve duygusal yeme arasında tutarlı bir ilişki saptanamamıştır. Ayrıca leptin ve HOMA-IR ile risk ayarlaması parametresi arasında da pozitif ilişki gösterilmiş olup çalışmamız obezitede bu korelasyonu gösteren bildiğimiz ilk çalışmadır. Sonuçlarımız obezitenin zihinsel yönünün, bu kişilerde var olan risk ayarlaması konusundaki zorlanmanın katkı sağladığı bir emosyon regülasyon problemi olduğunu göstermektedir tr_TR
dc.description.abstract Obesity is currently second only to cigarette smoking as a leading cause of preventable death. Current studies suggest that obesity also has a mental aspect, and studies on this aspect of obesity and its relationship with its biochemical and neurocognitive features are insufficient. The aim of this study is to determine eating attitudes and behaviors in obesity, to measure leptin, ghrelin and HOMA-IR values, to examine cognitive functions including decision-making processes, and to reveal the relationship between these parameters. For this aim, patients who were diagnosed with obesity from Eskisehir Osmangazi University Hospital Endocrinology Outpatient Clinic between the dates 01.06.2020-15.10.2020 participated in the study. Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery and scales to assess eating patterns were applied to 73 patients with obesity and 72 healthy controls matched for age, sex and education level. Anthropometric parameters, leptin, ghrelin and HOMA-IR levels were measured. In our study, emotional eating behavior was found to be significantly higher in the obesity group compared to the control group, and sensorimotor function, risk adjustment, sustained attention and working memory functions were found to be significantly lower in neurocognitive tests. A positive correlation has been shown between leptin and HOMA-IR and emotional eating, but the correlation between ghrelin and emotional eating was inconsistent. Inaddition, a positive correlation was shown between leptin and HOMA-IR and the risk adjustment parameter, which to our knowledge, this is the first study showing this correlation in obesity. These results indicate that the mental aspect of obesity is an emotion regulation problem contributed by the difficulty in risk adjustment in these individuals tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher ESOGÜ, Tıp Fakültesi tr_TR
dc.subject Obezite tr_TR
dc.subject Duygusal Yeme tr_TR
dc.subject Leptin tr_TR
dc.subject Bilişsel İşlev tr_TR
dc.subject Obesity tr_TR
dc.subject Emotional Eating tr_TR
dc.title Obezitede yeme tutum ve davranışlarının; homa-ır, leptin, ghrelin değerleri ve karar verme süreçleri ile ilişkisinin incelenmesi tr_TR
dc.type physicsThesis tr_TR
dc.contributor.department ESOGÜ, Tıp Fakültesi, Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster