Eskişehir koşullarında ikinci ürün yetiştirme döneminde yürütülen bu çalışmada,
yem bezelyesinin (Taşkent) farklı bitki sıklığı (80, 100 ve120 adet/m2
) ile sudan otunun
(Gözde80) farklı oranlarda (%25 ve %50) karışık ekimleri yapılmış ve aralarındaki ilişkiler
incelenmiştir.
Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre üç tekrarlamalı kurulan çalışma, Eskişehir
Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin araştırma ve deneme arazisinde yürütülmüştür.
Çalışmada kompozisyonda baklagil oranı, bitki boyu, yaş ot verimi, kuru ot verimi, yaş kök
üretimi, kuru kök üretimi, karbon kazancı, toprak üstü ve toprak altı rekabet parametreleri
incelenmiştir.
Elde edilen sonuçlara göre; yem bezelyesinde farklı ekim sıklığı uygulamalarında
incelenen özellikler bakımından önemli bir farklılığın olmadığı, sudan otunun farklı ekim
oranlarında ise önemli olduğu belirlenmiştir. Sudan otunun farklı oranlarında
kompozisyonda baklagil oranı 58,6-100, bitki boyu 144,5-216,7 cm, yaş ot verimi 1682,8-
6841,9 kg/da, kuru ot verimi 295,6-995,7 kg/da, yaş kök üretimi 17,5-100,3 kg/da, kuru kök
üretimi 3,0-32,3 kg, karbon kazancı 38,7-215,3 kg/da, toprak üstü rekabet 0,611-0,619,
toprak altı rekabet 0,886-0,893 arasında değişmiştir.
Yapılan bir yılık sonuçlara göre ikinci ürün olarak yem bezelyesinin 120 adet/m2
’de
sudan otu ile %25 oranında karışık ekilmesi önerilmiştir
In this study was carried out during the second crop season in Eskisehir conditions
to examine the relationships among the intercropping of different plant density (80, 100, 120
plants/m2
) of forage pea (Taşkent) an different seeding rates (25 and 50%) of Sudangrass
(Gözde 80).
This experiment was designed in a Randomized Complete Block desing with three
replications and conducted in the research and experiment field of Eskişehir Osmangazi
University. Legume ratio of the composition, plant height, fresh/dry forage yields, fresh/dry
root productions, carbon gain, aboverground/belowground competition parameters were
investigated.
Result indicated that examined characteristics were not varied significantly among
all the different intercropping systems but the different seeding rates of sudangrass. Legume
ratio (58,6 – 100%), plant height (144,5 – 216,7 cm), fresh forage yield (1682,8 – 6841,9
kg/da), dry forage yield (295,6 – 995,7 kg/da), fresh root production (17,5 – 100,3 kg/da),
dry root production (3,0 – 32,3 kg/da), carbon gain (38,7 – 215,3 kg/da9, aboveground
competition (0,611 – 0,619), and belowground competition (0,886 – 0,893) were varied
between the different pant densities of Sudangrass.
According to the one - year experiment results, forage pea cultivation should be done
using 100 plant/m2
by intercropping 25 % of Sudangrass in the second crop season of
Eskişehir