Bu çalışmada, yemlik ve maltlık özelliklerine sahip arpa çeşitlerinin Eskişehir
koşullarında adaptasyonu, verim, verim unsurları ve kaliteleri yönünden özelliklerinin
belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemede, Eskişehir ve bölgede yetiştiriciliği yapılan Avcı 2002, Durusu, Akar, Yıldız, Bülbül-89, Tosunpaşa, Çetin-2000, Aydanhanım, Efes-98,
Tarm-92, Erciyes, Zeynelağa ve Burakbey olmak üzere 13 farklı çeşit kullanılmıştır. Bu
çeşitlere ait bitki boyu, başak uzunluğu, başak ağırlığı, başakta tane sayısı, başakta tane
ağırlığı, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, NDF, ADF, nişasta oranı, protein oranı, β glukan
oranı ve tane verimi özellikleri incelenmiştir. Sonuç olarak, yüksek yemlik verimi ve
kalitesine sahip olan çeşitler, Çetin-2000 ve Avcı-2002 çeşitleri olarak belirlenmiştir. Bu
çeşitlerde verimin yüksek olması yanında nişasta oranı yüksek çıkmıştır ve yemlik olarak
tavsiye edilebilir. Diğer taraftan, maltlık olarak Aydanhanım, Burakbey ve Bülbül-89
çeşitleri verimleri ve maltlık kaliteleri yönünden tavsiye edilebilir
The purpose of this study was to determine the characteristics of barley genotypes
having fodder/malt characteristics in terms of adaptation, yield, yield components and
quality in Eskişehir climatic conditions. In the study, 13 different genotypes; Avcı-2002,
Durusu, Akar, Yıldız, Bülbül-89, Tosunpaşa, Çetin-2000, Aydanhanım, Efes-98, Tarm-92,
Erciyes, Zeynelağa and Burakbey were used. Moreover, plant characteristics; plant height,
spike length, spike weight, grain number per spike, grain weight per spike, thousand grain
weight, test weight, NDF, ADF, starch content, protein content, β glucan content and grain
yield were examined. Result showed that, Çetin-2000 and Avcı-2002 genotypes with high
yield and starch content were determined as suitable as fodder crops. Besides, Aydanhanım,
Burakbey and Bülbül-89 genotypes were found as suitable to malt industry. These genotypes
could be recommended for their efficiency and malt quality