Çalışmamızın amacı aile hekimliği polikliniğine başvuran 18-49 yaş arası kadınların anne sütü ve emzirme hakkında bilgi düzeyini değerlendirmek ve bu konunun önemi hakkında farkındalık düzeyini saptamaktır. Çalışmamız 01/07/2020 – 01/01/2021 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran 384 kadın katılımcıya uygulanmıştır. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri ile anne sütü ve emzirme hakkında bilgi düzeyini ölçmeye yönelik literatür eşliğinde hazırladığımız anket yüz yüze görüşme metodu ile uygulanmış ve yanıtlardan elde edilen veriler kaydedilmiştir. Verilerin analizi SPSS V-15 paket programı ile yapılmıştır. Analiz sonucu P<0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Çalışma grubunun yaşları ortalama±SD 32.7±8.5 yıl idi. Katılımcıların %49.0’u üniversite mezunu, %77.6’sı evli, %37.0’si herhangi bir işte çalışmayan, %49.5’inin geliri giderinden azdı. Katılımcıların anne sütü ve emzirme hakkında bilgi puanları toplamda ortanca (min-max) 38 (23-48), ortalama±SD 37.3±5.0 idi. Katılımcıların %52.6’sının (n=202) ortalamanın üzerinde puan aldığı saptanmıştır. Katılımcılar anketteki bilgi düzeyi puanına göre gruplanıp karşılaştırıldığında yaş, öğrenim düzeyi, yaşayan çocuk sayısı ile anne sütü ve emzirme konusunda bilgi alma durumu ortancaları arasında anlamlı ilişki saptanmıştır (p=0.027, p=0.008, p=0.044, p=0.046). Sonuç olarak, süt çocukluğu dönemi beslenmesinde ideal bir besin olan anne sütünün sayısız faydaları sadece süt çocukluğu dönemi ile sınırlı kalmayıp, erişkin dönemi de etkilemektedir. İnsan sağlığı üzerine böylesine etkili olan anne sütünü her bebeğe ulaştırmak ve emziren her anneye destek olmak için başta birinci basamak aile sağlığı merkezlerinde görev yapan hekim, ebe ve hemşire olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına büyük sorumluluk düşmektedir
The aim of our study is to evaluate the knowledge level of women aged 18-49 years who applied to the family medicine outpatient clinic about breast milk and breastfeeding and to determine the level of awareness about the importance of this issue. Our study was applied to 384 female participants who applied to Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Family Medicine Polyclinic between 01/07/2020 – 01/01/2021. The questionnaire, which we prepared with the literature to measure the sociodemographic characteristics of the participants and their level of knowledge about breast milk and breastfeeding, was applied by face-to-face interview method and the data obtained from the answers were recorded. Data analysis was done with SPSS V-15 package program. The P<0.05 value as a result of the analysis was considered statistically significant. The mean age of the study group was 32.7±8.5 years±SD. 49.0% of the participants were university graduates, 77.6% were married, 37.0% were unemployed, and 49.5% had less income than their expenses. Participants knowledge scores about breast milk and breastfeeding were median (min-max) 38 (23-48), mean±SD 37.3±5.0 in total. It was determined that 52.6% (n=202) of the participants scored above the average. When the participants were grouped and compared according to their knowledge level in the questionnaire, a significant relationship was found between age, education level, number of living children and the median of getting information about breast milk and breastfeeding (p=0.027, p=0.008, p=0.044, p=0.046). As a result, the numerous benefits of breast milk, which is an ideal nutrient in infancy nutrition, are not only limited to the infancy period, but also affect the adult period. All healthcare professionals, especially physicians, midwives and nurses, who work in primary health care centers, have a great responsibility to deliver breast milk, which has such an impact on human health, to every baby and to support every nursing mother