Bu çalışmada, makrofunguslarının fruktifikasyon yapılarının, batık kültürde
üretilen misellerinin ve batık kültürde üretilen fungal eksopolisakkaritlerin çeşitli test
mikroorganizmalarına karşı antimikrobiyal aktiviteleri araştırılmıştır. Çalışmada
kullanılan Ganoderma carnosum, Laetiporus sulphureus, Coprinus comatus, Lenzites betulina,
Clavariadelphus truncatus, Polyporus arcularius, Lentinus strigosus, Cerrena unicolor mantarları
Eskişehir ili ve komşu illerden toplanmıştır. Çalışmada test mikroorganizması olarak Gr
pozitif ve Gr negatif bakteriler ile mayalar kullanılmıştır.
Makrofungusların fruktifikasyon ekstraktları, misel ekstraktları ve fungal
eksopolisakkaritlerin ekstraksiyonlarının test mikroorganizmalarına karşı antimikrobiyal
aktivitesi, pozitif kontroller olarak kullanılan Vankomisin ve Flukonazol
antibiyotiklerinden alınan sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Yapılan deneyin sonuçlarına
göre makrofungus ekstraksiyonlarının, misel ekstraksiyonlarının ve fungal
eksopolisakkaritlerin antimikrobiyal aktivitesinin aynı çözücüde değişik sonuçlar
göstermiştir. Sonuçların çözücü ve şuşa bağlı olarak değiştiği görülmüştür.
In this study we investigate antimicrobial activity of mushroom fructifications, mycelial
growth in submerged culture in liquid media and exopolysaccarides produced by submerged
cultures in liquid media against the test microorganisms. The mushrooms Ganoderma carnosum,
Laetiporus sulphureus, Coprinus comatus, Lenzites betulina, Clavariadelphus truncatus, Polyporus
arcularius, Lentinus strigosus, Cerrena unicolor were collected in Eskişehir city and neighbour
cities. In the study Gr pozitive and Gr negative bacteria and yeasts were used as test
microorganisms.
Antimicrobial activity of macrofungus fructification extracts, mycelial growth extracts and
fungal exopolysaccarides against test microorganisms has compared with the results of positive
control antibiotics of Vancomycine and Fluconazole. The results of the experiment shows in the
same species the antimicrobial activity of mushroom fructification extracts, mycelial extracts and
mushroom exopolysaccarides has different results in same solvent. It has determined that
antimicrobial activity of mushrooms changes depends on solvents and strains.