Nohut, önemli bir yemeklik tane baklagil bitkisi olup, esas olarak Türkiye’nin
yarı-kurak alanlarında yetiştirilmektedir. Tanesi nedeniyle insanlar için, vejetatif
kısımları nedeniyle hayvanlar için yüksek besleme değerine sahiptir. Bunun da
ötesinde, havadan azot bağlama yeteneğiyle toprak verimliliğini artırdığından, ekim
nöbeti için önemli bir bitkidir.
Türkiye’nin çoğu yarı-kurak alanlarında en fazla eksik olan mikro
elementlerden birisi çinkodur.
Bu çalışma, nohudun bazı agronomik özellikleri üzerine farklı çinko
dozlarının etkilerini ve uygulanabilecek uygun dozu bulmak amacıyla yürütülmüştür.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma tarlalarında,
tesadüf bloklarında faktöryel deneme deseninde, dört tekrarlamalı olarak bir deneme
kurulmuştur.
Gökçe, Akçin 91, Canıtez 87 ve Đspanyol çeşitleri deneme materyali olarak
kullanılmıştır. Çinko uygulamaları 0 kg/ha (kontrol), 23 kg/ha ve 46 kg/ha olarak
toprağa yapılmıştır.
Bu çalışmada, incelenen özellikler genellikle 23 kg/ha doz tarafından olumlu
etkilenmişlerdir. Diğer taraftan, çoğu özellik 46 kg/ha dozdan olumsuz
etkilenmişlerdir.
Dozlara, nohut çeşitleri farklı reaksiyonlar göstermişlerdir.
Chickpea is an important edible legume crop which is mainly grown in semiarid areas of Turkey. It has high nutritional value for humans with its grains and for
animals with its vegataive parts. Furthermore, it is important in crop rotation to
improve soil fertility through its nitrogen fixation ability from atmosphere.
In most semi-arid lands in Turkey, zinc is one of the most deficient
microelements.
This study was carried to find out the effect of different zinc doses on some
agronomic features of chickpea and proper doses to apply.
An experiment was conducted at research fields of agricultural Faculty of
Eskişehir Osmangazi University in the factorial design in randomized complete
blocks with four replications.
Gökçe, Akçin 91, Canıtez 87 and Đspanyol varieties were used as research
materials. Zinc applications were done into soils with doses of 0 kg/ha as control, 23
kg/ha and 46 kg/ha.
In this study, characters under investigation were affected positively by 23
kg/ha dose in general. On the other hand, 46 kg/ha dose had negative affects on most
characters.
Chickpea varieties were expressed different reactions to the doses.