Bu çalışmada, bazı gıdalarda koruyucu olarak kullanılan su+gliserin, su+fruktoz ve su+fruktoz+gliserin çözeltilerinin ultrasonik ve termodinamik özellikleri incelenmiştir.
Bu çalışmada çeşitli konsantrasyonlarda hazırlanmış su+gliserin, su+fruktoz ve su+fruktoz+gliserin çözeltilerinin yoğunlukları, ultrases hızları ve viskoziteleri 298,15, 303,15, 308,15 ve 313,15 K sıcaklıklarında ve atmosfer basıncında ölçülmüştür. Ölçülen yoğunluk ve ultrases hızı değerleri kullanılarak görünen molar hacim, izentropik sıkıştırılabilirlik, görünen molar sıkıştırılabilirlik ve hidrasyon sayıları hesaplanmıştır.
Belirli sıcaklıkta incelenen su+gliserin, su+fruktoz ve su+fruktoz+gliserin çözeltilerinin, gliserinin veya fruktozun konsantrasyonlarının artması ile yoğunluk, ultrases hızı ve viskozite değerlerinde artma, hidrasyon sayılarında ise azalma olduğu gözlemlenmiştir.
Su+gliserin ve su+fruktoz, su+fruktoz+gliserin çözeltilerinde sıcaklığın artışı ile görünen molar hacim ve görünen molar sıkıştırılabilirlik artmaktadır. İncelenen çözeltilerde gliserin ve fruktoz konsantrasyon artışına bağlı olarak düzenli bir değişim gözlenmemiştir. İncelenen çözeltilerin ultrases özelliklerden faydalanarak çözücü-çözünen etkileşimleri hakkında bilgi verilmiştir.
In this study, the ultrasonic and thermodynamic characteristics of water + glycerin, water + fructose and water + fructose + glycerin solutions used as preservatives in some foods were investigated.
In this study, the densities, ultrasound velocities and viscosities of water + glycerin, water + fructose and water + fructose + glycerin solutions prepared in different concentrations were measured in 298,15, 303,15, 308,15 and 313,15 K temperatures and in atmospheric pressure. By using the values obtained from measured density and ultrasound velocity, apparent molar volume, isentropic compressibilities, apparent molar compressibilities and the hydration number were calculated.
When investigated the solutions of water + glycerin, water + fructose and water + fructose + glycerin in a certain temperature, it was observed that there was an increase in the values of density, ultrasonic velocity and viscosity and a decrease in the hydration number in accordance with the increase of glycerin or fructose concentrations.
In the solutions of water + glycerin, water + fructose and water + fructose + glycerin, apparent molar volume and apparent molar compressibility increased in accordance with the increase of the temperature. A regular change based on the increase of glycerin and fructose concentration was not observed. By making use of the ultrasound properties of the solutions investigated, information on solute-solvent interaction was provided.