Bu çalışma Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri deneme alanında 2006/07-2007/08 yılı bahar sezonunda kuru koşullarda yürütülmüştür. Denemede farklı tritikale hat ve çeşitlerinde verim, verim unsurlarının ve protein özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmış ve materyal olarak Presto, Stan-1, Malno, An-31, An-34, Tatlıcak-97 çeşitleri ve 17 adet hat kullanılmıştır. Araştırma, tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur.Araştırmada ele alınan özelliklere ilişkin verilerle yapılan varyans analizlerinde, çeşitler ve hatlar arasında incelenen özellikler bakımından istatistiki olarak önemli farklılıklar saptanmıştır. Denemede ortalama olarak çeşit ve hatların metrekarede başak verimi 264,10-549,96 adet; başak uzunluğu 7,5-11,2cm; başakta başakçık sayısı 21,2-27,1 adet; başakta tane sayısı 32,9-48,2 adet; başakta tane ağırlığı 0,61-1,55 g; bin tane ağırlığı 25,45-43,9 g; tane verimi 361,5-645 kg/da; tane protein içeriği 14,382-18,062 arasında değişen değerler göstermiştir.Çalışmada en yüksek protein içeriği iki yılda da 15 no'lu hattan elde edilmiştir. İncelenen özellikler arasındaki ilişkilere göre, tane veriminin protein dışındaki diğer özelliklerle (başak uzunluğu, başakçık sayısı, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı, bin tane ağırlığı, m2'de başak sayısı) olumlu ve önemli ilişkisinin olduğu görülmüştür.
This study was carried out in the experimental field of Faculty of Agriculture, University of Eskişehir Osmangazi during spring season of 2006/07-2007/08 under rainfed conditions, Presto, Stan-1, Malno,An-31, An-34, Tatlıcak-97 varieties and 17 lineswere used as materials. The cultivars and lines were planted in completely randomized blocks with four replications.The differences between the cultivars were found statistically important for all of yield and yield components. The avarage values of cultivars changed between 264,10-549,96 for number of spike number in a square meter, 7,5-11,2cm for spike length, 21,2-27,1 for number of spikelet per spike, 32,9-48,2 for the number of kernels per spike, 0,61-1,55 g for grain weight in a spike, 25,45-43,9 g for thousand grain weight; 361,5-645 kg/da for while grain yield, 14,382-18,062 for protein content.In this study, the hightest protein yield of two years were pained respectiverly, line number is 15. According to the relations between the studied features, other features other than grain yield of protein (spike length, spike number, number of grains per spike, grain weight in a spike, thousand grain weight, number of spike number in a square meter) were positive and significant relationship.