Bu çalısmada, bazı imidazol türevlerinin termodinamik özellikleri PM3, AM1,
MNDO ve MINDO/3 semiempirik yöntemleri ile teorik olarak hesaplanmıstır. Teorik
olarak hesaplanan veriler ile deneysel veriler arasındaki uyum degerlendirilmistir.
Sıvı fazda olusum ısısı (,Hf), entalpi degisimleri (,H) ve entropi degisim degerleri
(,S) kullanılarak, Gibbs serbest enerji degisim degerleri (,Gf ve ,G) elde edilmis, bu
degerler kullanılarak kinetik asitlik sabiti (pKa), termodinamik asitlik sabiti (pKa)
degerleri teorik olarak hesaplanmıstır.
Teorik olarak bulunan kinetik asitlik sabiti, (pKa), termodinamik asitlik sabiti, (pKa)
ile deneysel degerleri karsılastırılmıs ve imidazol türevlerine sübstitüent etkileri
incelenmistir ve literatür degerleriyle uyumu tartısılmıstır.
Yapılan hesaplamalar sonucu, termodinamik asitlik sabiti, (pKa) degerleri ile deneysel
degerler arasındaki uyumun kinetik asitlik sabiti, (pKa) ile deneysel degerler arasındaki
uyumdan daha iyi oldugu görüldü.
In this study, thermodynamic properties of some imidazoles derivatives were
calculated theoretically by using PM3, AM1, MNDO and MINDO/3 semiempirical
methods. The parallelism of the theoretical and experimental results were discussed.
Gibbs free energy change ((Gf), ((G) and the kinetic acidity constants, (pKa), the
thermodynamic acidity constants, (pKa) were calculated in aquous phase by using the
heat of formation ((Hf ) , enthalpy ((H) and the entropy change ((S) values.
Theoretically calculated kinetic acidity constants, (pKa), the thermodynamic
acidity constants, (pKa) and experimental acidity constants, (pKa) values were compared
and the substutient effect on the acidity of imidazoles derivatives were examined. The
parallelism of the calculated and experimental results were discussed.
Theoretical calculations show that, The correlation between thermodynamic acidity
constants, (pKa) and experimental values is better than the correlation between kinetic
acidity constants, (pKa) and experimental values was observed.