Son yıllarda çok düsük ve yüksek sıcaklık, pH, tuz ve basınç gibi ekstrem
ortamlarda yasayan çesitli mikroorganizmalara rastlanmıstır, bunlara ekstremofil olarak
adlandırılmıstır. Bu mikroorganizmalardan elde edilen ekstremozinlerin (enzimlerin)
ekstrem kosullarda kararlı olmaları endüstriyel amaçlı enzim üretiminde tercih
edilmelerini sağlamıstır. Bu çalısmada tuzlu topraklardan izole edilen 25 farklı taksona
ait 104 mikrofungus izolatı tarafından amilaz, lipaz ve proteaz sentezleme yetenekleri
incelenmistir. Ayrıca bu çalısmada, en iyi aktivite gösteren izolatlar tarafından bu
enzimlerin üretimi üzerine tuz konsantrasyonunun etkisi arastırılmıstır.
Arastırma sonucunda incelenen izolatların büyük bir kısmının proteaz (%80),
amilaz (%51) ve lipaz (%41) olmak üzere çesitli enzimatik aktivitelere sahip olduğu
belirlenmistir. Amilaz üretimi için P. chryosegenum; lipaz için A. versicolor ve proteaz
için A. niger en yüksek aktivite gösteren türlerdir.
Enzim üretimi yüksek olan türlerin enzim aktivitesi üzerine tuz konsantrasyonun
etkisi incelenmistir. %2,5-10 tuz konsantrasyonunda amilaz P.chrysogenum (2.10.3);
lipaz A. versicolor (4.10.1), P.chrysogenum (2.10.3) ve P. aurantiogriseum (7.5.2);
proteaz A. niger (6.10.6) ve A. flavipes (9.10.8) en iyi sonuç gösteren türlerdir.
Çalısmamızın sonucunda, tuz konsantrasyonunun artmasıyla izolatların enzim
üretim yeteneklerinin azaldığı görülmüstür.
In the recent years, various microorganisms which live in extreme circumstances
such as pH, salt, pressure, the low and high temperatures have been come across and
they have been named as extremophiles. Deterministic nature of extremozym
(enzymes) which are being extracted from such microorganisms provided them to be
preferred in the industrial orientated enzymes production. In this study amylase, lipase
and protease production by 104 microfungi isolates belonging to 25 different taxa,
isolated from salty soils has been investigated. Furthermore, the effect of salt
concentraction on production of such enzymes by the best activity- shown isolates has
been researched in this study.
Research results indicate that most of the isolates investigated have various
enzymatic activity such as lipase (%41), amylase (%51) and protease (%80). P.
chrysogenum for amylase production, A. versicolor for lipase and A. niger for protease
production appear to be the highest activity shown types.
The effect of salt concentraction on enzymes activity of the species that have
high enzyme production has also been studied. The species that show the best results in
the %2,5 -10 salt concentraction are as follows: amylase P. chrysogenum (2.10.3);
lipase A. versicolor (4.10.1), P. aurantiogriseum (7.5.2) and P. chrysogenum (2.10.3)
and protease A. niger (6.10.6) and A. flavipes (9.10.8).
Finally, ability of the enzyme production of the microfungi isolates was
observed to notably decrease, when the salt concentration increase in the medium.