ESOGÜ Akademik Açık Erişim Sistemi

Seboreik dermatit ile diyet alışkanlıkları ve psikoemosyonel durum ilişkisinin değerlendirilmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Acer, Ersoy
dc.contributor.author Batan, Tayfun
dc.date.accessioned 2022-06-15T06:13:55Z
dc.date.available 2022-06-15T06:13:55Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11684/3212
dc.description.abstract Bu çalışmaya, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Polikliniğine 30.12.2019- 30.12.2020 tarihleri arasında başvuran 18-65 yaş arası seboreik dermatit tanısı alan 100 hasta ve 110 sağlıklı gönüllü dahil edilmiştir. Hastalar ve gönüllülere çalışmaya alınmadan önce çalışma hakkında bilgi verilmiş ve bilgilendirilmiş onam formu imzalatılmıştır. Hasta ve gönüllülerin dermatolojik muayeneleri yapılmış ve sosyodemografik bilgileri kaydedilmiştir. Özgeçmiş, eğitim düzeyi, sigara, alkol alışkanlığı, diyet özellikleri, yüz ve saç bakımı gibi verileri içeren bir form, Adolesan Beslenme Alışkanlıkları Kontrol Listesi (ABAKL) ve Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği-21 (DASS-21) hastalar tarafından doldurulmuştur. Çalışmamızda seboreik dermatit grubunda anlamlı olarak daha fazla ekmek tüketimi ve daha az sebze- meyve tüketimi saptanmıştır. Şiddetli grupta ise daha fazla margarin ve hayvansal yağ, şeker tüketimi mevcuttu. Seboreik dermatit hastalarının beslenme alışkanlıklarının daha kötü olduğu saptanmıştır. Şiddetli grupta da beslenme alışkanlıkları skoru daha düşüktü ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi. Seboreik dermatit şiddeti ile vücut ağırlığı ve vücut kitle indeksi arasında pozitif korelasyon saptandı. Seboreik dermatit hastalarında depresyon, anksiyete, stres ve DASS-21 skorları daha yüksekti ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi. Şiddetli grupta ise anlamlı olarak yüksek anksiyete ve DASS-21 skoru mevcuttu, depresyon ve stres skoru da yüksekti ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç olarak diyet, depresyon, anksiyete ve stres hem hastalığın etiyolojisinde hem de hastalığın tetikleyici faktörü olarak rol oynayabilir. Seboreik dermatit hastalarının etkin tedavi ve yönetimi için diyet ve psikoemosyonel faktörlerin de göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz tr_TR
dc.description.abstract This study included 100 patients with seborrheic dermatitis and 110 healthy volunteers aged between 18-65 years who applied to the Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Dermatology and Venereal Diseases Polyclinic between 30.12.2019 and 30.12.2020. 100 patients and 110 healthy volunteers were included. Before the patients and volunteers were enrolled in the study, they were informed about the study and the informed consent form was signed. Dermatological examinations of the patients and volunteers, were performed and their sociodemographic informations were recorded. A form containing data such as medical history, education level, smoking, alcohol habits, and dietary characteristics, facial and hair care, Adolescent Food Habits Checklist (AFHC) and Depression Anxiety Stress Scale-21 (DASS-21) were completed by the patients. In our study, significantly higher bread consumption and less vegetable-fruit consumption were found in the seborrheic dermatitis group. In the severe group, there was more consumption of margarine, animal fat, sugar. It has been determined that the eating habits of seborrheic dermatitis patients were more worse. Nutritional habits score was lower in the severe group, but it was not statistically significant. There was a positive correlation between the severity of seborrheic dermatitis and body weight and body mass index. The depression, anxiety, stress and DASS-21 scores were higher in seborrheic dermatitis patients, but they were not statistically significant. The severe group had significantly higher anxiety and DASS-21 scores. Furthermore depression and stress scores were also higher, but they were not statistically significant. As a result, diet, depression, anxiety and stress may play a role in both the etiology of the disease and as the triggering factor of the disease. We think that dietary and psychoemotional factors should also be taken into consideration for the effective treatment and management of seborrheic dermatitis patients tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher ESOGÜ, Tıp Fakültesi tr_TR
dc.subject Seboreik Dermatit tr_TR
dc.subject Diyet tr_TR
dc.subject Depresyon tr_TR
dc.subject Anksiyete tr_TR
dc.subject Stres tr_TR
dc.subject Seborrheic Dermatitis tr_TR
dc.subject Diet tr_TR
dc.subject Depression Anxiety tr_TR
dc.subject Stress tr_TR
dc.title Seboreik dermatit ile diyet alışkanlıkları ve psikoemosyonel durum ilişkisinin değerlendirilmesi tr_TR
dc.type physicsThesis tr_TR
dc.contributor.department ESOGÜ, Tıp Fakültesi, Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster