Bu çalışma, Eskişehir, Hamidiye ve Uşak’ta 2009-2010 üretim sezonunda
yürütülmüştür. Denemede, farklı ekim sıklıklarının (350-500-650-800 tane/metrekare),
üç farklı çevrede, Müfitbey ve Nacibey ekmeklik buğday çeşitleri ile Dumlupınar
makarnalık buğday çeşidi üzerine tane verimi, bitki boyu, hasat indeksi, biyokütle
ağırlığı, bin tane ağırlığı, metrekarede tane ve başak sayısı, başakta tane sayısı ve
ağırlığı, hektolitre ağırlığı, tane protein oranı ve sedimentasyon değeri yönünden etkileri
incelenmiştir.
Denemede, tane verimi ortalaması 299,9 kg/da olurken, en yüksek verim
Nacibey ekmeklik buğday çeşidinden (344,3 kg/da), en düşük verim ise Dumlupınar
makarnalık buğday çeşidinden (270,8 kg/da) alınmıştır. Verim yönünden Hamidiye en
yüksek verim alınan bölge olarak belirlenirken, bunu Uşak ve Eskişehir izlemiştir.
Sonuç olarak söz konusu çeşitlerin her üç çevrede optimum ekim sıklığının 570
tane/metrekare olduğu tespit edilmiştir.
Tane verim ile tane protein oranı arasındaki ilişki olumsuz ve çok önemli olarak
saptanmıştır (P<0,01). Ayrıca, tane verimi ile hasat indeksi, biyokütle ağırlığı, bin tane
ağırlığı, metrekarede tane sayısı, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı, hektolitre
ağırlığı ve sedimentasyon değeri arasında olumlu ve çok önemli ilişkiler tespit edilmiştir
(P<0,01).
This study was carried out in Eskişehir, Hamidiye and Uşak locations during
2009-2010 crop growing season. In the study, the effect of seed rate (350-500-650-800
seed/square meters) on Müfitbey and Nacibey bread wheats and Dumlupınar durum
wheat in three locations in terms of grain yield, plant height, harvest index, biomass
weight, 1000 seed weight, the number of seeds and spikes per square meters, the
number of seeds and weight per spike, hectoliter weight, seed protein content and
sedimentation were determined.
Main yield was determined as 2999 kg/ha, the heighest yield was taken from
Nacibey bread wheat cultivar (3443 kg/ha), whereas Dumlupınar durum wheat cultivar
gave the lowest yield (2708 kg/ha). Hamidiye location had the highest yield potential,
Uşak and Eskişehir locations followed this location. So, as a average of cultivars and
locations, the optimum seed rate was determined as 570 seed/ square meters for highest
grain yield.
Grain yield and protein content were found negative and significiant relation
between them (P<0,01). Besides, relationship between grain yield and harvest index,
biomass weight, 1000 seed weight, the number of seeds per square meters, the number
of seeds and weight per spike, hectoliter weight and sedimentation were determined as
positive and significiant (P<0,01)