Bu çalısma Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri
deneme alanında 2006/07-2007/08 yılı bahar sezonunda kuru kosullarda yürütülmüstür.
Denemede farklı tritikale hat ve çesitlerinde verim, verim unsurlarının ve protein
özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıs ve materyal olarak Presto, Stan-1, Malno, An-
31, An-34, Tatlıcak-97 çesitleri ve 17 adet hat kullanılmıstır. Arastırma, tesadüf blokları
deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak kurulmustur.
Arastırmada ele alınan özelliklere iliskin verilerle yapılan varyans
analizlerinde, çesitler ve hatlar arasında incelenen özellikler bakımından istatistiki
olarak önemli farklılıklar saptanmıstır. Denemede ortalama olarak çesit ve hatların
metrekarede basak verimi 264,10-549,96 adet; basak uzunluğu 7,5-11,2cm; basakta
basakçık sayısı 21,2-27,1 adet; basakta tane sayısı 32,9-48,2 adet; basakta tane ağırlığı
0,61-1,55 g; bin tane ağırlığı 25,45-43,9 g; tane verimi 361,5-645 kg/da; tane protein
içeriği 14,382-18,062 arasında değisen değerler göstermistir.
Çalısmada en yüksek protein içeriği iki yılda da 15 no’lu hattan elde edilmistir.
Đncelenen özellikler arasındaki iliskilere göre, tane veriminin protein dısındaki diğer
özelliklerle (basak uzunluğu, basakçık sayısı, basakta tane sayısı, basakta tane ağırlığı,
bin tane ağırlığı, m2’de basak sayısı) olumlu ve önemli iliskisinin olduğu görülmüstür.
This study was carried out in the experimental field of Faculty of
Agriculture, University of Eskisehir Osmangazi during spring season of 2006/07-
2007/08 under rainfed conditions, Presto, Stan-1, Malno,An-31, An-34, Tatlıcak-97
varieties and 17 lineswere used as materials. The cultivars and lines were planted in
completely randomized blocks with four replications.
The differences between the cultivars were found statistically important for
all of yield and yield components. The avarage values of cultivars changed between
264,10-549,96 for number of spike number in a square meter, 7,5-11,2cm for spike
length, 21,2-27,1 for number of spikelet per spike, 32,9-48,2 for the number of kernels
per spike, 0,61-1,55 g for grain weight in a spike, 25,45-43,9 g for thousand grain
weight; 361,5-645 kg/da for while grain yield, 14,382-18,062 for protein content.
In this study, the hightest protein yield of two years were pained
respectiverly, line number is 15. According to the relations between the studied features,
other features other than grain yield of protein (spike length, spike number, number of
grains per spike, grain weight in a spike, thousand grain weight, number of spike
number in a square meter) were positive and significant relationship.