Çalışmada 2019 üretim sezonu sonunda Bursa ekolojik koşullarından alınan farklı
maviyemiş çeşitlerine (Blueray, Bluecrop, Patriot) aynı gün içerisinde yapılan Aljinat
uygulamasının 30 gün süre ile buzdolabı koşullarında muhafazasında meyvelerin pomolojik
özellikleri (ağırlık kaybı, meyve eni, meyve boyu, yara izi çapı, meyve sertliği), duyusal
özellikleri (meyve dış görünüşü, tat, pusluluk), meyve renk değerleri (L* değeri, a* değeri,
b* değeri, Hue değeri, Kroma değeri) ve fitokimyasal özelliklerindeki (SÇKM, meyve suyu
pH’ı, TEA, SÇKM/Asit oranı) değişimlere etkisi periyodik aralıklarla (5’er gün ara ile)
incelenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında Blueray çeşidi maviyemişlerde aljinat
uygulaması ağırlık, dış görünüş, renk, SÇKM miktarı, TEA miktarı ve SÇKM/Asit oranı
özelliklerinin kaybını önleyici yönde etki gösterdiği, Bluecrop çeşidi meyvelerde dış
görünüş, meyve sertliği, SÇKM miktarı, TEA miktarı ve SÇKM/Asit oranı özelliklerinin
kaybını önleyici yönde etki gösterdiği, Patriot çeşidi meyvelerde ise ağırlık kaybı, renk
değerleri, tat kaybı, meyve sertliği, meyve suyu pH’ı özelliklerinin kaybını önleyici yönde
etki gösterdiği tespit edilmiştir. Bu bulgular incelendiğinde aljinat uygulamasının çeşitlere
ve muhafaza süresine göre farklılık göstermekle birlikte muhafaza kalitesi bakımından
önemli özelliklerin korunması yönünde etki gösterdiği belirlenmiş, yapılan uygulamanın
farklı konsantrayonlarla hazırlanmış çözeltilerle, farklı dozlarla veya yapılacak ön
uygulamalara denenmesinin etkilerinin gözlemlenmesi önerilmektedir
In this study, the effects of Alginate application applied on the same day to different blue
varieties (Blueray, Bluecrop Patriot) taken from Bursa ecological conditions at the end of
the 2019 production season on refrigerated storage were investigated. In this study, effects
of alginate applications on the physical properties of the fruits (weight loss, fruit width, fruit
length, scar diameter, fruit hardness), sensory characteristics (fruit appearance, taste, haze),
fruit color values (L * value, a * value, b * value, Hue value, Chroma value) and chemical
properties (soluble solids (TSS), juice pH, titratable acidity (TA), TSS and TA ratio), the
effect of the changes was examined periodically (every 5 days). According findings,
application of alginate in Blueray variety blueberry has an effect on preventing loss of
weight, appearance, color, SÇKM amount, TEA amount and TSS and TA ratio. It has been
determined that the TEA ratio has an effect on preventing the loss of its properties, and in
the Patriot variety fruits, it has been found to prevent the loss of weight loss, color values,
loss of taste, fruit firmness and fruit juice pH. When these findings are examined, it is thought
that although the alginate application differs according to the varieties and storage time, it
has an effect on the protection of important properties in terms of preservation quality, and
it will be useful to observe the effects of the application with solutions prepared with
different concentrations, different doses or pre-applications