Özçelik, H. Acil Servis’ e Başvuran Kategori 1 Hastaların Acil Servis’te Kalış Süresini Etkileyen Faktörler. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2011. Acil Servis’te (AS) kalış süresi hastanın AS’ye kabul ediliş zamanı ve hastanın sonuçlanması (taburculuk, yatış, tedavi reddi, başka bir kuruma
sevk, ölüm, AS’yi izinsiz terk) arasındaki süre olarak tanımlanır. Kritik bakım gerektiren hastalar, kalabalık AS’lere gelen hastaların yaklaşık %8-25 oranını oluştururlar ve bu hastalara yeniden canlandırma işlemleri yapıldığı için AS’lerde belirli bir süre kalırlar. AS’lerde uzun kalış süreleri hastalarda memnuniyetsizliğe neden olur. Biz kategori 1 hastaların AS’de kalış süresini etkileyen faktörleri araştırdık. Çalışmaya, 1 Mayıs-31 Temmuz 2010 tarihlerinde üniversitemiz AS’sine başvuran 18 yaş ve üstü kategori 1
hastalar dahil edildi. Hastaların; kan basıncı, kalp hızı, solunum hızı, vücut sıcaklığı, oksijen satürasyonu, tıbbi özgeçmişi, şikayetleri, görüntüleme çalışmaları (Direkt grafi, BT, MRI, EKO), yapılan prosedürler (entübasyon, santral ven kataterizasyonu, perikardiyosentez, yatakbaşı USG, sütür vb.), hangi laboratuarın kullanıldığı (acil/merkez), kaç konsültasyon istendiği, çalışan sağlık görevlisi sayısı (doktor, hemşire, intern doktor, hasta bakıcı) değişkenleri kaydedildi. 1192 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 57,4 ±18,2 idi ve hastaların %57’si erkekti. Ortalama kalış süresi 247,6±172,7 dakika olarak bulundu. Kalış süresini uzatan faktörler (p<0,05) 65 yaş ve üstü hastalar, 2’den fazla konsültasyon isteme, solunum hızının 18’den fazla olması, vücut sıcaklığının 37,2°C’den yüksek ve 36,5°C’den düşük olması, KBY öyküsünün varlığı, görüntüleme yapılması (X-ray, BT,
MRI, EKO) olarak bulundu. Çoklu travmalı hastalarının, nörolojik ve kardiyak
problemleri olan hastalara göre AS’de daha uzun kaldıkları sonucuna varıldı (p<0,05). Yoğun bakıma yatışı yapılan hastaların AS’de daha az süre kaldıkları görüldü.Hastane ve AS’lerin kendilerine ait faktörler kalış süresini
etkileyebilir. AS doktorları kendilerine ait kaynakları bilmelidir.
Özçelik, H. Effecting factors of category 1 critical patients lenght-of-stay in emergency department. Eskişehir Osmangazi University Faculty of
Medicine, Medical Speciality Thesis in Department of Emergency Medicine, Eskişehir, 2011. Patients length-of-stay (LOS) in an emergency
department (ED) is the time range from first appliance of the patient to the
ED to outcome (discharge, transfer to another clinic/hospital, death, refuse
treatment). Critical patients, 8-25% of emergency crowding- is needed to
spent time for resuscitation. Longer LOS increases crowding and dicreases
satisfaction. We aimed which factors effect LOS of category 1 emergency
patients. In a university ED, during 1st May –31th luly 2010, adult critical
patients (>18 yo) were included. Blood pressure, heart rate, respiratory rate,
temperature, pulse oxymeter, past medical history, complaints, imaging
studies (x-ray, CT, MRI, echocardiography), procedures (intubation, central
venous catheterisation, pericardiosynthesis, bed-side ultrasonography,
suturing etc.), which (emergency/central) lab was used , how many
consultations was needed, how many staff (doctor, nurse, intern doctor,
nurse’s aide) worked and outcome were noted. 1192 patients, mean of age
was 57.4±18.2. 57% of patient were male. Mean LOS was 247.6±172.7 minutes. The factors increasing LOS (p<0.05): ≥65 yo, ≥2 consultations, ≥18
per min respiratory rate, >37.2 and <36.5 degree of Celcius, chronic renal
failure on history, imagings (x-ray, CT, echocardiography, endoscopy,
ultrasonography), and discharge. Multiple trauma patients had longer LOS
than patients associated cardiac and neurologic complaints (p<0.05).
Patients hospitalized into critical care units were stayed less time in the ED.
Patients stayed in the ED at longer times when monitor and ventilator were
looked for the hospitalization. Local hospital and departmental factors can
effect LOS. Emergency physicians must know what source they have.