Araştırmanın amacı; ziyaretçilerin yöresel gastronomi unsurları tercihleri,
gastronomi deneyimlerine ait görüşleri, memnuniyet düzeyleri ve gelecek niyeti
arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Eskişehir’i ziyaret eden insanlardan, basit
tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak 448 kişiden veri toplanmıştır. Anket
formunda yer alan ifadeler güncel istatistik programında analiz edilerek, araştırmanın
amacı doğrultusunda yorumlanmıştır.
Katılımcıların özelliklerine ilişkin tanımlayıcı veriler, frekans ve yüzde
değerleri ile incelenmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkilerin ölçülmesinde
korelasyon analizinden ve regresyon analizlerinden faydalanılmıştır.
Araştırmada yöresel mutfak unsurları ile ilgili tercihler, gastronomi
deneyimleri, mutfak unsurlarından memnuniyet ve gelecek niyeti değişkenleri
arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca yöresel mutfak
unsurları ile ilgili tercihlerin gelecek niyeti üzerindeki etkisinde memnuniyetin kısmi
aracılık rolünde olduğu saptanmıştır. Gastronomi deneyimi ise yöresel mutfak
unsurları ile ilgili tercihler ile gelecek niyeti arasında kısmi aracılık rolü
oynamaktadır
The purpose of the resarch; to examine the relationship between local
gastronomy preferred elements of the visitors, their wievs of gastronomic
experiences, satisfaction levels and future intention. Data were collected from 448
people who visited Eskişehir with using simple random sampling method. The
statements in the questionnaire were analyzed in the current statistical program and
interpreted for the purpose of the research.
Descriptive data about the charecteristics of the participants were examined
with frequency and percentage values. It has been benefited from correlation analysis
and regression analysis to measure the relationships between variables.
In the research, positive and meaningful relationships were determined
between preferences of local gastronomy elements, gastronomic experiences,
satisfaction and future intention. In addition, it has been determined that satisfaction
has a partial mediation role in the effect of preference of local gastronomy elements
on future intention. The gastronomic experience plays a partial mediating role
between the preference of local gastronomy elements and the future intention