Elma üretim potansiyeli bakımından ülkemizin en önemli meyve türleri arasındadır.
Antioksidan maddeler bakımından da oldukça zengin olduğu bilinen elma, etilen üretim miktarı
oldukça yüksek meyveler grubunda yer almaktadır. Bu durum, hasat edilen meyvelerin
depolanması sırasında meyve etinin sertliğinin azalmasına ve kepeklenmeye neden olmaktadır.
Etilenin etkisinin azaltılmasının yanı sıra, çeşitli depo fizyolojik bozuklukları ve depo
hastalıklarına dayanımın artırılabilmesi amacıyla gerçekleştirilen, hasat sonrası kimyasal
uygulamalar mevcuttur. Ancak kimyasal uygulamaların büyük çoğunluğu meyvede kalıntıya
sebebiyet vermekte ve insan sağlığını tehdit etmektedir.
Bu çalışmada, depolama ömrü konusunda etkinliği bilinen 1-MCP uygulaması ve
organik bazlı olduğu bilinen esansiyel yağ uygulamaları ‘Fuji’, ‘Granny Smith’, ‘Pink Lady’
ve ‘Golden Delicious’ elma çeşitlerinde gerçekleştirilmiş ve etkileri birbiriyle
karşılaştırılmıştır. Esansiyel yağların antibakteriyel, antiviral, antifungal, antienflamatuvar,
antiseptik, antioksidan, sindirim uyarıcı, antiparazitik, antitoksijenik, insektisidal etkileri
bulunmaktadır. Uçucu yağ uygulamaları hem kimyasal kalıntı bırakmama özelliği hem de
ekonomikliği sayesinde tercih edilirliği yüksek olabilecek uygulamalar arasında yer almaktadır.
1-MCP uygulaması, 1000 ppb dozunda 24 saat uygulama süresiyle yapılmıştır. Kekik yağı için
200, 300, 400 ppm, lavanta yağı için 400, 500, 600 pmm doz seviyeleri tercih edilmiştir.
Uygulamalar sonrasında elmalar % 85-95 oransal nemde 2 ay, 4 ay ve 9 ay boyunca
depolanmıştır. Belirtilen depolama sürelerinin sonunda, farklı uygulama grupları üzerinde,
ağırlık kaybı, meyve eti sertliği ve renk değerlendirmelerinin yanı sıra pH değeri, suda
çözünebilir kuru madde, titre edilebilir asitlik, C vitamini, toplam fenolik madde ve antioksidan
kapasitesi ölçümleri yapılmıştır. Çalışmada, 1-MCP ve esansiyel yağ uygulamalarının, farklı
depolama süreleri boyunca meyve kalite özellikleri üzerindeki etkileri yalnızca saf su
uygulanan kontrol meyveleri ile karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucuna göre, 400 ppm dozundaki
kekik yağı uygulaması ve 500 ppm dozundaki lavanta yağı uygulaması, meyvelerde kalite
özelliklerinin korunması bakımından tavsiye edilebilir uygulamalardır
Apple is the one of the most important fruits as growing capacity in our country. Apple
is rich in antioxydants and additionally, has high etylene quantity. This situation leads to
decrease of fruit firmness during storage. There are pre and postharvest chemical treatments to
lessen the effect of etylene, and to increase resistance to storage diseases, and physiological
disorders. But the most of these treatments cause residues on fruits and threatens human health.
In this study, 1-MCP that has known effects on storage life, and organic based
essential oils were applied on ‘Fuji’, ‘Granny Smith’, ‘Pink Lady’ and ‘Golden Delicious’ apple
cultivars and their effects were compared. Essential oils have antibacterial, antiviral, antifungal,
antienflamatuar, antiseptic, antioxydant, digestive stimulant, antiparasitic, antitoxic,
insecticidal effects. Essential oil applications are among the most desirable applications in case
of economical condition and not to remain chemical residues. 1-MCP treatment was carried out
on 1000 ppb dose and 24 hours duration. Dose levels of 200, 300, 400 ppm for thyme oil, and
400, 500, 600 pmm for lavender oil were preferred. The apples were stored for 2, 4 and 9 months
at 85-90% relative humidity after threatments. Weight loss, fruit firmness fruit color
evaluations, pH values, soluble solids content, titratable acidity, vitamin C, total phenolics and
antioxydant capacity of different threatment groups were determined at the end of specified
storage times. Effects of 1-MCP and essential oils on fruit quality characteristics in different
storage times were compared to control fruits that only distilated water applied. As a result of
the study, 400 ppm thyme oil and 500 ppm lavender oil applications were advisable to preserve
fruit quality parameters