Eskişehir ekolojik koşullarında 2017-2018 yıllarında yürütülen bu araştırmada,
Taşkent ve Özkaynak bezelye çeşitlerinde farklı ekim zamanı (normal sonbahar, geç
sonbahar, erken ilkbahar) ve bitki sıklıklarının (80, 100, 120 tohum/m2
) ot verimi ve
kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre üç
tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çalışma Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat
Fakültesi araştırma arazisinde yürütülmüştür. Araştırmada bitki boyu, dal sayısı, yatma
durumu, yaş ot verimi, kuru madde verimi, ham protein, NDF ve ADF oranı incelenmiştir.
Elde edilen sonuçlara göre; çeşitler ve ekim sıklığı arasında incelenen özellikler
yönünden önemli bir farklılığın olmadığı, ekim zamanının ise önemli olduğu görülmüştür.
Bitki boyu 89,2-127,2 cm, dal sayısı 3,7-4,0 adet, yatma derecesi 1,5-4,6, yaş ot verimi
824,6-1888,7 kg/da, kuru madde verimi 130,9-373,4 kg/da, ham protein oranı %13,8-16,6,
NDF oranı %35,2-37,7, ADF oranı %20,3-25,3 arasında değişmiştir. Güzlük ekilen bitkiler
daha uzun boylu ve daha yatık gelişirken, yaş ot ve kuru madde verimleri daha yüksek,
ham protein oranları daha düşük, NDF ve ADF oranları daha yüksek olmuş, dal sayısı ise
herhangi bir uygulamadan etkilenmemiştir. Bu sonuçlara göre yörede yem bezelyesinin
güzlük olarak 80 tohum/m2
sıklığında ekilmesi önerilmiştir
The study was carried out in 2018 on the experimental fields of Eskişehir
Osmangazi University Agricultural Faculty and was aimed to determine the effects of
different sowing date (normal autumn, late autumn, early spring) and plant density (80,
100, 120 plant/m
2
) on hay yield and quality of some forage pea cultivars (Taşkent,
Özkaynak). The experiment was established in Randomized Complete Block Design with
three replications. Plant height, number of branch, lodging degree, fresh hay yield, dry
matter yield, crude protein ratio, neutral detergent fiber (NDF) ratio and acid detergent
fiber (ADF) ratio were investigated.
According to the results; there was no significant difference between cultivars and
plant density in terms of the characteristics examined, sowing date was found to be
important. Plant height changed between 89,2-127,2 cm, number of branch varied from 3,7
to 4,0, lodging degree changed between 1,5-4,6, fresh hay yield varied from 824,6 to
1888,7 kg/da, dry matter yield changed between 130,9-373,4 kg/da, crude protein ratio
changed between 13,8-16,6%, NDF and ADF ratio were determined between 35,2-37,7%,
20,3-25,3%, respectively. While autumn cultivated plants developed taller and more
flattened, fresh hay and dry matter yields were higher, crude protein ratios were lower,
NDF and ADF ratios were higher, number of branch was not affected by any application.
According to these results, it was suggested that forage peas should be planted at a rate of
80 seeds/ m
2