Bu çalışma,
01.03.2018-31.05.2018 tarihleri arasında 30 yaş ve altı 1507 erkek öğrencide yapıldı.
Çalışmaya alınan öğrencilerden androgenetik alopesi (AGA) bulunanlar Hamilton Norwood sınıflamasına göre hafif AGA ve orta-şiddetli AGA olarak gruplandı. Öğ rencilerin yaşı, kilosu, boyu, bel çevresi ölçülerek, AGA varlığı ve başlangıç yaşı,
AGA’lı aile öyküsü, saç hastalığı varlığı, saç bakım alışkanlıkları, kendisinde ve aile sinde metabolik sendrom (MS) ilişkili hastalık varlığı, sigara veya alkol kullanımı,
egzersiz alışkanlıkları sorgulandı. Beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesinde
yağ, tuz, kırmızı et, sebze-meyve tüketimi sorgulandı ve Adolesan Beslenme Alışkan lıkları Kontrol Listesi (The Adolescent Food Habits Checklist, AFHC) kullanıldı. Üni versite öğrencilerinde erken başlangıçlı AGA prevelansı %19.2 bulundu. 26-30 yaş
arası öğrencilerde erken başlangıçlı AGA ve orta-şiddetli AGA prevelansının yaşla
doğru orantılı artış gösterdiği saptandı. AGA’lı aile öyküsü bulunanlarda AGA ve orta şiddetli AGA görülme sıklığının arttığı saptandı. AGA’lılarda saç hastalığı varlığı, saç
şekillendirici ürün kullanma alışkanlığı, sigara kullanımı, aşırı kırmızı et tüketimi ve
az sebze-meyve tüketimi AGA bulunmayanlara göre istatistiksel olarak daha yüksek
bulundu. Vücut kitle indeksi (VKİ), AGA’lılarda AGA bulunmayanlara göre, orta şiddetli AGA’lılarda hafif AGA’lılara göre daha yüksek saptandı. Bel çevresi ise, orta şiddetli AGA’lılarda hafif AGA’lılara göre daha geniş ölçüldü. AGA’lı öğrencilerin
AFHC’den aldıkları puan ortancaları daha düşük saptandı ve bu durum sağlıksız bes lenme tutumu olarak değerlendirildi. Sonuç olarak, çalışmamızda erken başlangıçlı
AGA’nın ve eşlik eden kardiyometabolik komorbiditelerin önlenmesinde yaşam tarzı
ve beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesinin etkisi olabileceği ortaya çıkmıştır
This study was conducted on 1507
male students aged 30 years and less through out the period between 01.03.2018 and
31.05.2018. Students included in this study with androgenetic alopecia (AGA) were
grouped as mild and moderate-severe AGA groups according to Hamilton-Norwood
classification. Student’s age, weight, length, measurement of waist circumference,
presence of AGA and its time onset, family history of AGA, presence of hair diseases,
hair care habits, presence of metabolic syndrome (MS) related diseases in himself or
in his family, smoking or alcohol consumption and exercise habits were assessed. In
the dietary habits evaluation; consumption of fat, salt, red meat and vegetable-fruit
were questioned and The Adolescent Food Habits Checklist (AFHC) was used. In uni versity students the prevalence of early onset AGA was 19.2%. In 26-30 years old
students the prevalence of early onset AGA and moderate-severe AGA was propor tionally related to the age. The incidence of early onset AGA and moderate-severe
AGA was found to be increased in patients with a family history of AGA. Those with
AGA; the presence of hair diseases, usage of hair style products, smoking habit, ex cessive red meat consumption, and low consumption of vegetable-fruit was statisti cally higher as compared to those without AGA. Body mass index was found to be
higher in patients with AGA compared to those without AGA, and in patients with
moderate-severe AGA compared to those with mild AGA. The waist circumference
was measured wider in moderate-severe AGA as compared to mild AGA. In students
with early onset AGA, median score of AFHC was lower than those without AGA and
this was evaluated as a reflection of unhealthy dietary habit. In conclusion; this study
demonstrated probable role of rectification of lifestyle and dietary habits in prevention
of early onset AGA and the related cardiometabolic comorbidities