Yüksek flavonoid ve fenolik asit içeriği olan pepino (solanum
muricatum) serbest radikalleri ortadan kaldırma özelliği sayesinde kuvvetli
bir antioksidan ve anti-inflamatuardır. Pepino, ayrıca çeşitli biyolojik ve
farmakolojik özelliklerinden dolayı son yıllarda araştırmacıların ilgisini çeken
doğal bir tarım ürünüdür. Anti-tümör, anti-hepatotoksik, immünomodülatör
etkinlik gibi özelliklere de sahiptir.
Vücutta meydana gelen doku hasarı veya patojen mikroorganizma
enfeksiyonundan sonra sistemik veya bölgesel cevaplar oluşur. Hasara karşı
oluşan bu cevaba inflamatuar cevap veya inflamasyon denir. İnflamasyon
sırasında oluşan serbest radikaller ve lipid peroksidasyonu ürünleri, genlerde
mutasyonlara ve kanser de dahil olmak üzere birçok hastalıkla ilgili anahtar
proteinlerin translasyon sonrası değişiklik geçirmesine sebep olmaktadır.
İnflamasyon; sepsis, aterosklerotik hastalıklar, romatoid artrit ve myokard
infarktüsü gibi birçok hastalığın patofizyolojisinde önemli rol oynar.
Lipopolisakkarit (LPS), gram negatif bakterilerin dış zarının bir parçası
olup, inflamatuar sitokinlerin, serbest oksijen radikallerinin, nitrik oksit ve
araşidonik asit metabolitlerinin aşırı miktarda açığa çıkmasına yol açarak
çeşitli inflamatuar hastalıkların patogenezinde yüksek ölçüde yere sahiptir.
Bu çalışmada lipopolisakkaritle oluşturulan deneysel inflamasyon ile
pepino (solanum muricatum) ekstresinin inflamasyon ve antioksidan sistem
üzerine olan koruyucu etkileri araştırılmıştır.
Çalışmamızda 31 adet 3 aylık Sprague Dawley cinsi dişi sıçan ile 4
çalışma grubu hazırlandı. 1. Grup: DMSO+LPS ile indüklenmiş hasta kontrol,
2. Grup: 250 mg/kg pepino+LPS, 3. Grup: 500 mg/kg pepino+LPS, 4. Grup:
5 mg/kg indometazin+LPS olarak belirlendi. Dört gruba da 6 gün boyunca
ilgili maddeler tek doz gavaj yolu ile verildi. 7. Gün 4 gruba da
intraperitoneal olarak 5 mg/kg LPS (E. coli, serotip 055B5) verildi. 24 saat
sonra diseksiyon işlemleri yapıldı. İntrakardiyak kan örnekleri ve karaciğer
doku örnekleri alındı. Laboratuar çalışmasında, bu örneklerden Aspartat
Aminotransferaz (AST), Alanin Aminotransferaz (ALT), Alkalen Fosfataz
(ALP), Gama Glutamil Transferaz (GGT), Yüksek duyarlılıklı C-Reaktif Protein
(hsCRP), Malondialdehit (MDA), Myeloperoksidaz (MPO), Nitrik Oksit (NO),
Tümör Nekroz Faktör (TNF-α) düzeyleri belirlendi. Karaciğer dokuları ışık
mikroskopta 100-500 μm kesitte Hematoksilen-Eozin yöntemiyle incelendi.
İstatistiksel bulgular SPSS 20.0 Windows paket programda değerlendirildi.
iv
Biyokimyasal ve histolojik bulgularımıza dayanarak LPS ile indüklenen
inflamasyon modelimizdesıçan doku örneklerinde serbest radikallerin artışı ile
karaciğer hasarının oluştuğu tespit edilmiştir. Elde ettiğimiz verilere göre
koruyucu etkinliğin belirleneceği tedavi gruplarımızdan başta 500 mg/kg
pepino olmak üzere 250 mg/kg pepino ve 5 mg/kg indometazin alımının
karaciğer yapı ve fonksiyonlarının korunmasına katkı sağladığı gözlenmiştir
Pepino (solanum muricatum), a high flavonoid and phenolic acid
content, is a powerful antioxidant and anti-inflammatory because of its ability
to eliminate free radicals. Pepino (Solanum muricatum) is a natural
agricultural product, and because of several biological and pharmacological
properties it has attracted researchers’ interest in recent years. It has many
effects including antitumor, antihepatotoxic, immunomodulatory activity.
After tissue injury or infection by pathogen microorganisms in the
body, responses of systemic and local events are triggered. This generalized
response to injury is referred to inflammatory response or inflammation. The
free radicals and lipid peroxidation products that occur during inflammation
cause mutations in genes and changes in key proteins related to many
diseases, including cancer, after translation. Inflammation plays key role in
the pathophysiology of many diseases such as sepsis, atherosclerotic
disease, rheumatoid arthritis and myocardial infarction.
Lipopolysaccharide (LPS) is part of the external membrane of gram
negative bacteria, causing the release of excessive amounts of inflammatory
cytokines, free oxygen radicals, nitric oxide and arachidonic acid metabolites
to a high degree in pathogenesis of various inflammatory diseases.
The aim of this study is to investigate the protective effects of pepino
(solanum muricatum) extract on inflammation and antioxidant system in an
experimental inflammation model induced by lipopolysaccharide (LPS) in
rats.
In our study, 3 months old 31 female Sprague Dawley rats were
divided into 4 groups. Group 1: %0.5 DMSO+ LPS-induced patient control,
Group 2: 250 mg/kg pepino+LPS, Group 3: 500 mg/kg pepino+LPS, Group
4: 5 mg/kg indometazin+LPS was identified. The required ingredients were
given to all four groups through a single dose of gavage for 6 days. On the 7.
Day in four groups, 5 mg/kg of LPS (E. coli, serotype055-B5) was
administered to the rats intraperitoneally. 24 hours later, the dissection was
performed. İntracardiac blood samples and liver tissue samples were taken.
The levels of Aspartate Aminotransferase (AST), Alanine Aminotransferase
(ALT), Alkaline Phosphatase (ALP), Gamma Glutamyl Transferase (GGT),
High sensitive C-Reactive Protein (HsCRP), Malondialdehyde (MDA),
Myeloperoxidase (MPO), Nitric Oxide (NO) and Tumor Necrosis Factor (TNF α) levels were determined in the laboratory. The liver tissues were examined
under light microscopy. Mean values were evaluated by statistical analysis.
vi
Based on our biochemical and histological data, LPS induced
inflammation damage in rat tissue by oxidative damage and inflammation as
a result of severe in terms of samples was detected. Our treatment group 5
mg/kg indometazin and 250 mg/kg pepino especially 500 mg/kg of pepino
were observed to show a protective effect against liver structure and
function