Bu çalışmada topraksız tarım teknikleri arasında yer alan akuaponik tarımın, akua
kültür kısmında yetiştirilen balıklara alternatif bir balık türü olarak, Sakarya Nehrin de
istilacı olarak bulunan Clarias gariepinus 'un Akuaponik sistemdeki uygulanabilirliği
araştırılmıştır.
Çalışma da kullanılan balık türü Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Bilimsel
Araştırma Projeleri Komisyonu’ndaki‘’Çifteler Sakarbaşı Bölgesindeki İstilaci Tatlısu
Balığı Türlerinin Baskı Altına Alınması Yoluyla Doğal Balık Popülasyonlarının
Desteklenmesi’’ projesinden temin edilmiştir. Bitki besleme yataklarına, yarı yarıya olacak
şekilde marul ve roka ekilmiştir. Yapılan denemede biyolojik dengeleme tankında ki
nitrifikasyon sağlanarak, tohum ekiminden itibaren 30 gün içerisinde hasata ulaşıldığı
görülmüştür. Ülkemiz de Akuaponik sistemde kullanılabilecek bu balık türünün, bitki
üretimi üzerinde etkisi kesirli faktöriyel deney tasarımı kullanılarak hazırlanmıştır.
Çalışmada inceleme parametreleri olarak, nitrit, nitrat, amonyak, ph ve sıcaklık
değerleri incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucu sistemde marul üretimi (Lactuca
sativa) gerçekleşmiş ve Clarias gariepinus' un bu sistem için oldukça elverişli olduğu
görülmüştür
In this study, as an alternative fish species for aquaculture in aquaculture, the
applicability of Clarias gariepinus found as an invader in the aquaculture system was
investigated.
The type of fish used in the study was obtained from the Scientific Supporting
Natural Fish Populations Through the Pressure of Invasive Freshwater Fish Species in
Sakarbaşı Region ası project at the Scientific Research Projects Commission of Eskişehir
Osmangazi University. Lettuce and arugula were planted in half to the plant feed beds. It
has been observed that the nitrification was achieved in the experimental biological
equilibration tank. It has been observed that the harvest has been reached within 30 days
after seeding. The effect of this fish species, which can be used in the aquaconic system in
our country, on plant production is prepared by using fractional factorial experiment
design.
In the study, nitrite, nitrate, ammonia, pH and temperature values were examined.
As a result of investigations, lettuce production Lactuca sativa was realized and Clarias
gariepinus was found to be very suitable for this system