Zygosaccharomycess rouxii NRRL Y-229 (Z. rouxii) üzerine Power Ultrasound (20 kHz) ve sıcaklığın etkisi (40, 45, 50 ve 55 santigrat derece) pH 4 ve pH 7’de, su aktiviteleri 0.94 ve 0.99 olan iki ayrı ortamda çalışılmıştır. Sonikasyon uygulaması yüzde 40 (49.6 mikrometre, 0.3 W/ml) ve yüzde 80 (99.2 mikrometre, 0.73 W/ml) olmak üzere iki farklı uygulama şiddetinde yapılmıştır. Sonikasyon uygulamaları sırasında canlı hücre sayıları belirlenmiştir. Sonikasyon uygulamalarında, Z. rouxii hücrelerinin inaktivasyonu 1. dereceden reaksiyon kinetiğine uyum göstermiştir.
Sonikasyonsuz uygulamalardan elde edilen ortalama D değeri 65.1 dak. iken, yüzde 40 ve yüzde 80 sonikasyon yapılanlarda sırasıyla 6.44 ve 3.59 dak. olmuştur. Sonikasyon düzeyinin yüzde 40’dan yüzde 80’e çıkarılması Z. rouxii’nin D değerini azaltmakla birlikte, bu fark önemli olmamıştır (p değeri 0.05’den büyüktür). 40-55 santigrat derecelerde yapılan çalışmalardan elde edilen D değerleri, ortalama 40.29 ile 0.94 dak. arasında değişmiştir. Sonikasyonun farklı pH ve sıcaklık düzeylerinde yapılması D değerlerini önemli ölçüde etkilemiştir (p değeri 0.000’dır). Ancak su aktivitesinin, sonikasyonla Z. rouxii inaktivasyonu üzerine etkisi önemli olmamıştır (p değeri 0.05’den büyüktür). Denenen tüm sıcaklık düzeylerinde, ultrasoundun (yüzde 80 amplitüddeki uygulamalarda) etkisi ile D değerleri yaklaşık 13’te 1 ve 30’da 1 oranında azalmıştır.
The combined effect of Power Ultrasound (20 kHz) with temperature (40, 45, 50 and 55 centigrade degrees) on the survival of Zygosaccharomycess rouxii NRRL Y-229 (Z. rouxii) suspended in citrate buffer was studied at two different pH (4 and 7) and water activities (0.94 and 0.99) levels. Ultrasound was applied at two acoustic wave amplitude such as percentage 40 (49.6 micrometer, 0.3 W/ml) and percentage 80 (99.2 micrometer, 0.73 W/ml). During sonication, the numbers of surviving Z. rouxii cells were determined. Inactivation of the Z. rouxii cells by ultrasonic treatments was showed first-order behavior. While mean D value obtained from non-sonicated treatments was 65.1 min., mean D values obtained from sonicated treatments at percentage 40 and percentage 80 wave amplitude levels were 6.44 and 3.59 min. respectively. When acoustic wave amplitude was increased from percentage 40 to percentage 80, mean D value of Z. rouxii was reduced, but it was not statistically different (p value is higher than, 0.05). At 40-55 centigrade degrees, D values obtained from ultrasonic treatments ranged from 40.29 to 0.94 min. D values have varied significantly (p value is 0.000) when sonicated liquid had different pH and temperature levels. But, inactivation effect of sonication at different water activity level on Z. rouxii was not significantly different (p value is higher than, 0.05). At the all treatment temperature levels, D values were reduced by the simultaneous effect of ultrasound (at percentage 80 wave amplitude level), by the ratio of approximately from one divided thirteen to one divided thirty.