Bu çalışma; Eskişehir ekolojik koşullarında, ön bitki olarak ekilen bazı baklagil yem
bitkileri ve farklı azot dozlarının kendinden sonra yetiştirilen silajlık mısırın verim ve verim
unsurlarına etkisini belirlemek amacıyla 2016-2017 vejetasyon döneminde yürütülmüştür.
Araştırmada; ön bitki olarak yetiştirilen baklagil yem bitkilerinin bazı tarımsal özellikleri
(bitki boyu, yaş ot verimi ve kuru ot oranı) yanında, mısırda bitki boyu, sap çapı, bitkide
sap+yaprak oranı, bitkide koçan oranı, bitkide kuru madde oranı, hasıl verimi, spad değeri
ve gövdede ham protein oranı özellikleri incelenmiştir.
Araştırma sonucunda, ön bitki olarak kullanılan baklagil yem bitkilerinden yem
bezelyesi bitki boyu (130.5 cm), yaş ot (4558 kg/da) ve kuru ot oranı (% 20.09) bakımından
en yüksek değerleri göstermiştir. Mısırda incelenen tüm özellikler bakımından ön bitki
uygulamaları arasında istatiksel açıdan önemli farklar meydana gelmiştir. Bunun yanı sıra,
bitkide sap+yaprak oranı, bitkide koçan oranı, hasıl verimi, spad değeri ve gövdede ham
protein oranı özellikleri için ise farklı azot dozlarının etkileri önemli bulunmuştur. Mısırda
en yüksek hasıl verimi (13205 kg/da) koca fiğ parsellerinde kaydedilirken, bu değeri 11228
kg/da ile yem bezelyesi parselleri takip etmiştir. Artan azot dozları hasıl veriminde bir artış
sağlamakla birlikte 15 ile 20 kg/da dozları arasında istatistiki olarak fark oluşmamıştır.
Yüksek hasıl verimine sahip uygulamalarda (koca fiğ ve yem bezelyesi) ve artan azot
dozlarında yüksek spad değerleri ölçülmüştür. Mısır gövdesinde ham protein oranı açısından
en yüksek değerler (% 3.30 ve 3.66) koca fiğ parsellerine uygulanan 15 ve 20 kg/da azot
dozlarından elde edilmiştir. Eskişehir koşullarında yapılan bu çalışmada silajlık mısır için
en uygun ön bitkinin koca fiğ olduğu ve üst gübre olarak da 15 kg/da azot kullanılmasının
yeterli olduğu sonucuna varılmıştır
This study was carried out during 2016-2017 vegetation period in order to determine
the effect of some leguminous forage crops which were planted as pre-plant and different
nitrogen doses on the yield and yield components of the subsequent silage maize in Eskişehir
ecological conditions. In the study; in addition to some agricultural characteristics of legume
forage crops (plant height, fresh weight and hay rate), plant height, stem diameter, stem +
leaf ratio, ear ratio, dry matter ratio in plant, green yield, spad value and crude protein ratio
in stem in maize were examined.
As a result, the fodder pea used as pre-plant showed the highest values in terms of
plant height (130.5 cm), fresh weight (4558 kg / da) and hay rate (20.09%). There were
statistically significant differences in all examined properties of maize in terms of pre-plant
applications. Besides, the effect of different nitrogen doses on the stem + leaf ratio, the ear
ratio, green yield, spad value and crude protein content in stem were found to be significant.
The highest green yield (13205 kg / da) of silage maize was recorded in the narbon vetch
plot, followed by 11228 kg / da of fodder pea plot. Increased nitrogen doses provided an
increase in yield efficiency, but no statistically significant difference between 15 and 20 kg
/ da nitrogen doses. High spad values were mesaured in high green yield applications (narbon
vetch and fodder pea) and increased nitrogen doses. The highest crude protein contents
(3.30% and 3.66%) in maize stems were obtained from 15 and 20 kg / da nitrogen doses. It
was concluded that the most suitable pre-plant for the silage maize was narbon vetch and 15
kg/da of nitrogen was sufficient as the top fertilizer in Eskişehir condition