Eskişehir koşullarında 13 tane fasulye (Phaseolus vulgaris L.) genotipinin verim ve
agronomik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2017 yılında (Mayıs-Eylül) Eskişehir
Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma bölgesinde yapılan çalışmada 13 fasulye
çeşidine (Horoz, Magnum, Nazende, Oturak Ayşe, Siyah Fasulye, Karacaşehir-90, Göynük 98, Ferasetsiz, Camgöz, Siyah Maş, Yılan Fasulye, Akın ve Yeşil Maş) ait bitki boyu, ilk
bakla yüksekliği, bitkide bakla sayısı, baklada tane sayısı, bitkide yan dal sayısı, bin tane
ağırlığı, bitki başına tane verimi, tohum eni, tohum uzunluğu, tohum verimi ve protein oranı
değerleri incelenmiş olup; bitkide yan dal sayısı hariç incelenen diğer unsurlar arasında
istatistiki olarak önemli farklılıklar bulunmuştur.
Bu çalışma sonuçlarına göre, Karacaşehir-90, Nazende, Ferasetsiz ve Magnum
çeşitleri yüksek verim, yüksek protein oranı ve diğer bitkisel unsurları bakımından ümitvar
çeşitler olarak ortaya konmuştur. Fasulye bitkisi yüksek protein oranı ve tane verimi
yönünden önemli bir yere sahiptir. Bu çeşitlerin üretimde kullanılmasıyla yörenin fasulye
ihtiyacının karşılanmasında faydalı olacaktır. Bu çeşitlerin Fasulye ıslahı çalışmalarına ilave
edilmesi ıslah başarısını artıracaktır.
This study was conducted to determine the differences of dry bean (Phaseolus
vulgaris L.) genotypes (Horoz, Magnum, Nazende, Oturak Ayşe, Siyah Fasulya,
Karacaşehir-90, Göynük-98, Ferasetsiz, Camgöz, Siyah Maş, Yılan Fasulye, Akın ve Yeşil
Maş) and to reveal better genotypes for plant height, first pod height, the number of pods in
plant, the seed number per pod, auxiliary branch number, thousand seed weight, seed yield
per plant, seed length and width, seed yield and protein content in Eskisehir Osmangazi
University Faculty of Agriculture in 2017. Statistically significant differences were found
among the other yield components examined except for auxiliary branch number.
According to the results of this study, Karacaşehir-90, Nazende, Ferasetsiz and
Magnum varieties are shown as promising varieties in terms of high yield, high protein
content and other plant elements. Bean plants have an important place in terms of high
protein content and grain yield. The use of these varieties in production will be useful in
meeting the needs of the region's beans. Addition of these varieties to Bean Breeding studies
will increase the breeding success