Armut, Dünya'nın ılıman iklim bölgelerinde yetiştirilen bir meyve türüdür. Armut
yetiştiriciliğinde, üretimi önemli düzeyde etkileyen ve ürün kayıplarına neden olan
hastalıklardan en önemlisi tüm ağacın yok olmasına sebep olabilen ateş yanıklığıdır. Bu
hastalığın kesin çözümü bulunmamaktadır. Dayanıklılık ıslahı çalışmaları mücadele
yöntemlerinin başında yer almıştır. Bu bağlamda, en iyi kontrol yöntemi, hastalığa dayanıklı
çeşitler ve anaçlar kullanmaktır. Bitkilerde hastalıklara dayanım mekanizmasında makro ve
mikro besin elementleri de etkin rol oynamaktadır. Bu noktadan hareketle planlanan
çalışma, ateş yanıklığına farklı seviyelerde dayanıklı 36 adet melez ve üçü hastalığa
dayanıklı (Ankara, Magness, Kieffer), üçü duyarlı (Santa Maria, Williams, Akça) 6 ebeveyn
ile 3 tekerürlü tesadüf parselleri modelinde yapılmış ve bu bitkilerin yapraklarında mineral
madde içerikleri saptanmıştır. Analizler sonucu grup ortalamalarında, duyarlı grubun (E
grubu) N, Ca, Fe ve Mn içerikleri fazla iken, dayanıklı grubun (A grubu) P, K, Mg, Na, Cu
ve Zn içeriklerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Diğer yandan, ebeveyn çeşitler
açısından farklı bir durum ortaya çıkmış olup N, Ca ve Fe içeriği dayanıklı çeşitlerde
duyarlılara göre daha yüksek bulunmuştur
Pear is a fruit species grown in temperate regions of the World. Fire blight is the most
destructive disease in pear growing that effect production and causes yield losses and kills
whole tree. There is no certain solution to disease. Resistance breeding researches had come
into prominance, recently. So, the best control method in fire blight is to use resistant
rootstocks and cultivars. Macro ve micro elements are effective in disease resistance
mechanism. This study was planned from this point of view and 36 crossbred varieties which
are resistant to the fire blight in various degrees were obtained using three resistant (Ankara,
Magness and Kieffer) and three susceptible varieties (Santa Maria, William and Akça) as
rootstocks; the study was carried out in 3 repetitive random plot model and the mineral
content of the leaves of the plants were determined. At the end of the analyses, it was detected
that N, Ca, Fe and Mn content is higher at mean values of susceptible classes, on the contrary,
P, K, Mg, Na, Cu and Zn is higher at mean values of resistant classes. Conversely, some of
the leaf mineral content of parents concluded as the opposite of susceptibility classes. For
example, N, Ca ve Fe content was measured higher in resistant parents