On 13–14 November 2014 an outbreak associated with consumption of dinner prepared
in the same kitchen resulted in intoxication of 121 persons out of 310 in three student
dormitories in Kayseri Province, Turkey. We conducted a retrospective cohort
investigation to identify the cause and to implement the control measures. Probable case
was defined as “Onset on 13 November 2014 of at least one of the symptoms of nausea,
vomiting, abdominal pain, and diarrhoea among persons who ate dinner in three
dormitories”. We conducted face-to-face interviews with 285 persons. Nasal swabs from
food handlers, drinking water samples and food samples were tested for pathogens.
Males were affected two times more than females (RR=1.6, 95%CI:1.3–2.1). We analyzed
data by logistic regression in a model controlling chicken drumstick consumption and
sex. People who ate full serve of mashed potatoes developed illness four times more
(ORadj=3.6; 95% CI:1.6–7.8); and who ate half serve of mashed potatoes developed
illness three times more than non-exposed (ORadj=3.4; 95% CI:1.3–8.7). Staphylococcus
aureus enterotoxin and Bacillus cereus was identified from the leftover mashed potatoes.
In conclusion this outbreak was likely due to contaminated mashed potatoes. This
outbreak is likely to be caused by mashed potatoes contaminated with Staphylococcal
enterotoxin and Bacillus cereus. As public health actions arrangements in kitchen were
done according to the regulations. Money penalty was given to dormitory. Food handlers
were trained on certificate of hygiene.
13-14 Kasım 2014 tarihinde Kayseri ilinde üç ayrı öğrenci yurdunda bulunan 310 kişi
arasında 121 kişinin zehirlenmesi ile sonuçlanan ve aynı mutfakta hazırlanan akşam
yemeğinin tüketimi ile ilişkili bir salgın yaşanmıştır. Bu retrospektif kohort çalışmasını,
olası nedenlerin ortaya konulması ve koruma, kontrol önlemlerinin alınması için yürüttük.
Olası vaka tanımını, “13 Kasım 2014 tarihinde, üç yurtta akşam yemeği yiyen ve aynı
tarihlerde bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal şikayetlerinden bir ya da daha fazlasını
yaşayan kişiler” olarak belirledik. 285 kişi ile yüzyüze görüşme sağladık. Gıda
elleyicilerinden burun sürüntüsü, içme sularından örnekler ve gıdalardan numuneler
alınarak patojenler açısından test edildi. Erkekler kadınlardan iki kat daha fazla
etkilenmişti (RR=1.6, 95%CI:1.3–2.1). Tavuk yemeyi ve cinsiyeti kontrol ederek bir lojistik
regresyon modeli oluşturduk. Buna göre tam porsiyon patates püresi yiyenler hiç
yemeyenlere göre dört kat daha fazla (ORadj3.6; 95% CI:1.6–7.8), yarım porsiyon yiyenler
ise yemeyenlere göre üç kat daha fazla (ORadj=3.4; 95% CI:1.3–8.7) hastalık geliştirmişti.
Kalan patates püresinde Staphylococcus aureus enterotoksini ve Bacillus cereus üredi.
Dolayısı ile bu salgın, kontamine patates püresinin tüketimi ile ilişkili görünmektedir. Bu
salgının Stafilokok enterotoksini ve Bacillus cereus ile kontamine patates püresinden
kaynaklanmış olduğu düşünülmektedir. Halk Sağlığı eylemi olarak mutfakta
yönetmeliklere göre düzenlemeler yapıldı. Yurt yönetimine idari para cezası verildi. Gıda
elleyicilerinin hijyen sertifikası eğitimi almaları sağlandı