Klorofenoller soğutucu, yangın geciktirici, boya çözücü, pestisit, herbisit ve kereste koruyucusu olarak çeşitli alanlarda kullanılan kimyasal maddelerdir. Yüksek toksisiteleri, kanser oluşturabilmeleri ve doğada kolay bozunamamaları nedeni ile önemli kirleticiler olarak bilinirler. Klorofenollerin herhangi bir yolla organizmaya alınması ksenobiyotik (zenobiyotik) etki yaratır. Bazı mikroorganizmalar klorofenolleri biyolojik olarak bozundurup kloru ayrıştırıp, organizmadan uzaklaştırabilirler. Bu çalışmada, Trametes versicolor (ATCC200801) mikroorganizması kullanılarak, buğday kepeği (3 g/100 ml) ilaveli patates dekstrozlu broth ortamında, lakkaz enzimi üretilmiştir. Yüksek aktiviteli lakkaz enzimi kullanılarak, pH, substrat konsantrasyonu, enzim miktarı, inkübasyon süresi ve ortam sıcaklığı parametrelerinin 4klorofenolden klor uzaklaştırılması işlemi üzerine olan etkisi incelenmiştir. Belirlenen optimum koşullarda 4- klorofenolün toksisitesindeki değişim Microtox cihazı ile takip edilmiştir. Ayrıca klor uzaklaştırıldıktan sonra 4-klorofenolün kimyasal yapısındaki değişiklikler FTIR analizleri ile belirlenmiştir. 4-klorofenolden klor uzaklaştırılması için uygun koşullar pH 4, başlangıç substrat konsantrasyonu 200 µM, süre 30 dk ve sıcaklık 40 oC ve enzim miktarı 4 ml olarak belirlenmiştir. Belirlenen optimum koşullarda oksijen tüketimi ve klor uzaklaştırılması arasındaki ilişki araştırılmıştır. Mikrotoksisite sonuçlarına göre 5. dakikada EC50 (yarım maksimal etkili konsantrasyon) değerlerinde toksisitesinde bir artış görülmüştür. 4-klorofenolün bozunduğunu belirten bulgular gözlenmiştir. Çalışmamızdan elde edilen bulgular Trametes versicolor (ATCC200801)’den elde edilen lakkaz enziminin, 4-klorofenolden klor uzaklaştırılması i şleminde etkin olarak kullanılabileceğini ortaya koymuştur (Örneğin: Atık suların arıtılmasında toprak temizleme işlemi gibi).
Chlorophenols that are often used in the production of refrigeration cooling gas systems, fire retardants, paints, solvents, pesticides, herbicides and wood preservatives, are known to be an important class of xenobiotics. Because of their high toxicity, strong resistance to degradation and ability to build up in the body, chlorophenols are considered cause for cancer. Some microorganisms are able to degrade chlorophenols and produce dechlorination of chlorophenolics. In this study, laccase enzyme was produced through PDB culture including pellicle and Trametes versicolor (ATCC200801). The effect of process parameters such as: pH, substrate concentration, enzyme concentration, reaction time and temperature on the degradation of 4-clorophenol was studied with laccase enzyme which had high activity for dechlorination of 4-chlorophenol. Correlation between oxygen consumption and dechlorination process was investigated in optimal media. Changes in toxicity versus the quantity of 4-chlorophenol were monitored using Microtox. Also, after the dechlorination of 4-chlorophenol, the changes in the chemical structure of 4chlorophenol were determined with FTIR analysis. Optimal conditions for dechlorination of 4-clorophenol have been found to be: pH 4.0, substrate concentration 200 µM, reaction time 30 min, temperature 40 °C and enzyme concentration 4 ml/L. During dechlorination studies, it was observed that the quantity of oxygen in the culture medium was decreased. Changes in the degree of toxicity of 4-chlorophenol was monitored using Microtox. Also, after the dechlorination of 4-chlorophenol, changes in chemical structure of 4-chlorophenol was determined with FTIR analysis. Based on the results obtained from the study, we suggest that laccase enzyme produced from Trametes versicolor (ATCC200801) has the ability to cause dechlorination of 4-chlorophenol. The microtoxicity results showed an increase in the half maximal effective concentration (EC50) in 5th min. The enzyme can be used as an effective reagent in the dechlorination processes (e.g., wastewater treatment soil remediation etc systems).