ESOGÜ Akademik Açık Erişim Sistemi

Bazı yabani nar genotiplerinin pomolojik ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Yılmaz, Cenap
dc.contributor.author Gökdaş, Zeynep
dc.date.accessioned 2019-01-30T08:16:00Z
dc.date.available 2019-01-30T08:16:00Z
dc.date.issued 2017-07
dc.date.submitted 2017
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11684/1616
dc.description.abstract Bu çalışmanın amacı ülkemizin farklı bölgelerindeki yabani nar genotiplerinin pomolojik karakterizasyonunu ve bazı kimyasal özelliklerini belirlemektir. Bu kapsamda Eskişehir’in Mihalgazi ilçesinin iki farklı bölgesinden toplam 20 genotip, Muğla’nın Dalaman ilçesinin iki farklı bölgesinden toplam 4 genotip, Muğla’nın Köyceğiz ilçesinden 1 genotip, Mersin’in Silifke ilçesinden 2 genotip ve Osmaniye’nin Kadirli ilçesinden 6 genotip olmak üzere toplamda 33 yabani nar genotipi üzerinde incelemeler yapılmıştır. Yapılan pomolojik incelemeler sonucunda genotiplerin meyve ağırlıklarının 66.76-177.61 g, meyve enlerinin 51.79-71.19 mm, meyve boylarının 43.55-59.32 mm arasında değiştiği saptanmıştır. Yabani nar genotiplerinin meyvelerinde yapılan duyusal tat analizlerine göre 14 genotipin ekşi, 16 genotipin mayhoş ve 1 genotipin çok ekşi olduğu belirtilmiştir. Ayrıca örneklerin meyve suyunda yapılan kimyasal analizler sonucunda SÇKM 13.00-23.40, pH 2.12-2.99 ve toplam asitlik %0.71-10.05 arasında değişmiştir. Bunun yanında belirlenen genotiplerin toplam fenolik madde içeriği, toplam antosiyanin miktarı ve antioksidatif kapasite değerleri tespit edilmiştir. tr_TR
dc.description.abstract The aim of this study is to determine the pomological characterization and some chemical properties of wild pomegranate genotypes in different regions in Turkey. In this context, 20 genotypes from two different regions of Mihalgazi district of Eskişehir, 4 genotypes from Mugla’s Dalaman district, 2 genotypes from Mersin’s Silifke district and 6 genotypes from Kadirli district of Osmaniye, 33 genotypes in total were investigated. As a result of the pomological examinations, genotypes were found to have fruit weights of 66.76-177.61 g, fruit widths of 51.79-71.19 mm and fruit heights of 43.55-59.32 mm. 14 genotypes were found to be sour, 16 genotypes were sweet and 1 genotype was very sour according to the sensory taste analyzes performed on wild pomegranate genotypes. As a result of chemical analyzes made in fruit juice samples, SÇKM was detected 13.00-23.40, pH 2.12-2.99 and total acidity was detected between %0.71-10.05. The total phenolic substance content, the total amount of anthocyanins and the antioxidative capacity values of genotypes determined in this study. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher ESOGÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/embargoedAccess tr_TR
dc.subject Yabani Nar tr_TR
dc.subject Punica Granatum tr_TR
dc.subject Pomoloji tr_TR
dc.subject Kimyasal Bileşim tr_TR
dc.subject Wild Pomegranate tr_TR
dc.subject Pomology tr_TR
dc.subject Chemical Content tr_TR
dc.title Bazı yabani nar genotiplerinin pomolojik ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department ESOGÜ, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster