Bu çalışmanın amacı ülkemizin farklı bölgelerindeki yabani nar genotiplerinin
pomolojik karakterizasyonunu ve bazı kimyasal özelliklerini belirlemektir. Bu kapsamda
Eskişehir’in Mihalgazi ilçesinin iki farklı bölgesinden toplam 20 genotip, Muğla’nın
Dalaman ilçesinin iki farklı bölgesinden toplam 4 genotip, Muğla’nın Köyceğiz ilçesinden
1 genotip, Mersin’in Silifke ilçesinden 2 genotip ve Osmaniye’nin Kadirli ilçesinden 6
genotip olmak üzere toplamda 33 yabani nar genotipi üzerinde incelemeler yapılmıştır.
Yapılan pomolojik incelemeler sonucunda genotiplerin meyve ağırlıklarının 66.76-177.61
g, meyve enlerinin 51.79-71.19 mm, meyve boylarının 43.55-59.32 mm arasında değiştiği
saptanmıştır. Yabani nar genotiplerinin meyvelerinde yapılan duyusal tat analizlerine göre
14 genotipin ekşi, 16 genotipin mayhoş ve 1 genotipin çok ekşi olduğu belirtilmiştir. Ayrıca
örneklerin meyve suyunda yapılan kimyasal analizler sonucunda SÇKM 13.00-23.40, pH
2.12-2.99 ve toplam asitlik %0.71-10.05 arasında değişmiştir. Bunun yanında belirlenen
genotiplerin toplam fenolik madde içeriği, toplam antosiyanin miktarı ve antioksidatif
kapasite değerleri tespit edilmiştir.
The aim of this study is to determine the pomological characterization and some
chemical properties of wild pomegranate genotypes in different regions in Turkey. In this
context, 20 genotypes from two different regions of Mihalgazi district of Eskişehir, 4
genotypes from Mugla’s Dalaman district, 2 genotypes from Mersin’s Silifke district and 6
genotypes from Kadirli district of Osmaniye, 33 genotypes in total were investigated. As a
result of the pomological examinations, genotypes were found to have fruit weights of
66.76-177.61 g, fruit widths of 51.79-71.19 mm and fruit heights of 43.55-59.32 mm. 14
genotypes were found to be sour, 16 genotypes were sweet and 1 genotype was very sour
according to the sensory taste analyzes performed on wild pomegranate genotypes. As a
result of chemical analyzes made in fruit juice samples, SÇKM was detected 13.00-23.40,
pH 2.12-2.99 and total acidity was detected between %0.71-10.05. The total phenolic
substance content, the total amount of anthocyanins and the antioxidative capacity values of
genotypes determined in this study.