Araştırmada günlük yaşta 480 adet etlik piliç (Ross 308) civcivi ve üç farklı düzeyde (düşük, orta ve yüksek) Ca ve P (yararlanılabilir) içeren başlangıç ve büyütme karması kullanılmıştır. Düşük, orta ve yüksek karmalarının Ca ve P içerikleri sırasıyla 10.5, 9.5 ve 8.5- 4.9, 4.4 ve 4.1 g/kg karma iken büyütme karmasının içerikleri ise 8.7, 7.8 ve 6.9- 4.2, 3.8 ve 3.4 g/kg karma düzeyinde tutulmuştur. İlk 28 günlük yaşa kadar düşük karma ile besleme etlik piliçlerin canlı ağırlığı orta ve yüksek karma ile beslenenlerden daha yüksek bulunmuştur (P<0.01). Deneme sonu canlı ağırlıklar bakımından ise gruplar arasında farklılık bulunmamıştır (P>0.05). Yem tüketimi Ca ve P düzeyinden etkilenmemiştir. Yemden yararlanma oranı ilk 21 günlük yaşta düşük grupta diğer gruplardan daha düşük bulunmuştur (P<0.01). Farklı düzeyde Ca ve P içeren karmalarla besleme etlik piliç etlerinde göğüs su tutma kapasitesi, but pişirme kaybı, göğüs parlaklık ve kırmızılık ile but kırmızılık değerleri üzerine önemli bir etki gösterirken, düşük grup en düşük göğüs ağırlığına sahip olmuştur (P<0.01). Sternum külü, ağırlığı ve tibia ağırlığı Ca ve P düzeyinden etkilenmemiş ancak tibia külü düşük grupta en düşük bulunmuştur (P<0.01).
Bu çalışmanın sonuçları etlik piliç karmalarında performans ve et kalitesini etkilemeksizin başlangıç karmalarında Ca ve P düzeyinin 8.5 ve 4.1 g/kg karma düzeyinde tutulabileceğini göstermiştir.
One day of age 480 broiler (Ross 308) and starter and grower feeds consisting of three different levels(low, medium and high) of Ca and P (available) were used in this experiment. Levels of Ca and P in low, medium and high feeds were adjusted at 1.05, 0.95 and 0.85 -0.49, 0.44 and 0.41 g/kg feed for starter period and 0.87, 0.78 and 0.69- 0.42, 0.38 and 0.34 g/kg feed for grower period, respectively. Birds fed with low diet had higher live weight up to 28 days of age (P<0.01). At end of the trial there were no live weight differences between groups (P>0.05). Feed intake weren’t affected from Ca and P levels. Feed convertion ratio was lower in low group at first 28 days of age (P<0.01). Different Ca and P levels had a significant effect on breast water holding capacity, lightness and redness, thigh cooking loss and redness values. Decreasing Ca and P levels had a negative effect on breast meat proportion to carcass (P<0.01). Sternum ash and both tibia and sternum weight weren’t effected from Ca and P level but tibia ash was lower in low Ca and P group (P<0.01).
Results of this experiment demonstrated that 0.85 g/kg Ca and 0.41 g/kg P can be used for starter period without any deterioration on meat quailty and growth performance.