Bu çalışmanın amacı, Akdeniz bölgesinde yer alan Mersin, Adana, Osmaniye ve
Hatay illerinden selekte edilen dikenli incir (Opuntia ficus-indica L.) genotiplerine ait
meyve sularının kimyasal özelliklerinin belirlenmesidir. Bu çalışma ile 2014 yılında
Mersin, Adana, Hatay ve Osmaniye illerinden selekte edilen toplam 30 dikenli incir
genotipine ait meyve sularının SÇKM, asitlik, pH, toplam fenolik madde, betasiyanin ve
betaksantin renk madde, makro ve mikro mineral içerikleri incelenmiştir. Çalışmamızda 30
genotipe ait meyve sularında SÇKM oranı %6-13,5, asitlik %0,11-%0,44, pH 4,1-6,1,
toplam fenolik madde içeriği 281,1-551,5 (mg GAE/kg), antioksidatif kapasite 2,57-4,73
(mM troloks/ml), betasiyanin renk maddesi 1,29-4,49 (mg/100ml), betaksantin renk
maddesi 21,04-92,80 (mg/100ml) ve mineral maddeler P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn ve Cu
değerleri sırasıyla 23,6- 148,8 ppm, 144,9-1020,6 ppm, 371,4-2321,1 ppm, 8,2-995,9 ppm,
16,9-151,8 ppm, 0,7-5,7 ppm, 0,8-4,4 ppm ve 0,1-5,9 ppm olarak tespit edilmiştir.
The aim of this study is the determination of juice chemical properties of some
prickly pear (Opuntia ficus-indica L.) genotypes selected in Eastern Mediterranean Region.
In this study, the juices of 30 prickly pear genotypes were selected in Eastern
Mediterranean Region in 2014 have been examined as total soluble solid, titrable acidty,
pH, total phenolic substances, antioxidant capacity, betasiyanin and betaxsantin contents,
macro and micro mineral contents. As a result, fruit juices of 30 genotypes were found to
have a ration of brix %6-13,5, acidity %0,11-%0,44, ph 4,1- 6,1, total phenolic substance
281,1-551,5 (mg GAE/kg), antioxidant capacity 2,57-4,73 (mM troloks/ml), betacyanin
coloring matter 1,29-4,49 (mg/100ml), betaxanthin coloring matter 21,04-92,80
(mg/100ml) and mineral substance P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn and Cu values were 23,6-
148,8 ppm, 144,9-1020,6 ppm, 371,4-2321,1 ppm, 8,2-995,9 ppm, 16,9-151,8 ppm, 0,7-5,7
ppm, 0,8-4,4 ppm and 0,1-5,9 ppm, respectively.