ESOGÜ Akademik Açık Erişim Sistemi

Yöresel yemek festivaline katılım motivasyonu ile festivallerin destinasyon imajına ve davranışsal niyetlere etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Seçilmiş, Cihan
dc.contributor.author Yayla, Şeyda
dc.date.accessioned 2018-04-13T05:49:44Z
dc.date.available 2018-04-13T05:49:44Z
dc.date.issued 2017
dc.date.submitted 2017
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11684/1471
dc.description.abstract Gastronomi turizmi her gün yapılan olağan yemek yeme aktivitelerinden daha fazlasıdır; buradaki ana motivasyon kaynağı belirli bir yemeğin tadına bakabileceğiniz yerleri ziyaret etmektir. Günümüzde, gastronomi insanların seyahat edecekleri yerleri belirlemede önemli bir unsur haline gelmiştir. Bununla birlikte, destinasyonların sahip olduğu imaj, turistlerin herhangi bir destinasyona karar verme sürecinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Turistlerin destinasyonla ilgili imaj algısı, yöresel yemek festivallerine katılım motivasyonları ile seyahatleri boyunca deneyimledikleri yöresel yiyeceklerden duydukları memnuniyet düzeyleri turistlerin gelecekteki davranışsal niyetlerini de etkilemektedir. Bu çalışma ile yöresel yemek festivallerinin, ait olduğu bölgenin destinasyon imajına olan etkisini ve festivale katılan ziyaretçilerin bölgeye dair gelecekteki davranışsal niyetlerini belirlemek amaçlanmıştır. Ayrıca çalışma ile Alaçatı Ot Festivaline katılan ziyaretçilerin yöresel yemek festivallerine katılım motivasyonlarının belirlenmesi de amaçlanmıştır. Araştırmanın teorik çerçevesini oluşturmak amacıyla, ziyaretçilerin motivasyon unsurlarını tespit etmek için alanyazındaki bütün festival katılımı ve yöresel yemek tüketimi ile ilgili çalışmalar incelenmiştir. Araştırmada kolayda örnekleme yöntemi ile Alaçatı Ot Festivali'ne katılan 482 katılımcıya yüz yüze anket uygulanmıştır. Araştırma için toplanan veriler, Açımlayıcı Faktör Analizi ve yapı geçerliliğini sağlamak içinde Doğrulayıcı Faktör Analizi ile test edilmiştir. Araştırma sonucunda, imaj ve motivasyonun ziyaretçilerin memnuniyet düzeyleri ve davranışsal niyetleri üzerinde önemli bir etkisinin bulunduğu görülmektedir. Katılımcıların motivasyonlarını dikkate alarak yöresel yemek festivallerinin düzenlemesinin ziyaretçilerin memnuniyetini artırmada önemli bir unsur olduğu tespit edilmiştir. tr_TR
dc.description.abstract Gastronomic tourism is more than the usual food-consuming activities everyday; the main source of motivation is to visit places where you can enjoy a particular meal. Today, gastronomy has become an important element in determining where people will travel. Nevertheless, the image of destinations has a decisive role in the decision-making process of tourists while choosing a destination. The motivations of tourists to participate in local food festivals and their level of satisfaction with the local foods they experience during their travels affect the future behavioral intentions of tourists. With this study, it is aimed to determine the effect of local food festivals on the destination image of the region it belongs to and the future behavioral intentions towards the destination where local food festival is held. It is also aimed to determine the motivations of tourists for participating in the local food festivals who are participating in the Alaçatı Ot Festival. To establish the theoretical framework of the research, all festival participation and local food consumption studies were examined to determine the motivation elements of the visit. A face-to-face questionnaire was applied to 482 participants who participated in Alaçatı Ot Festival with easy sampling method. Data collected for the study were tested with Exploratory Factor Analysis and Confirmatory Factor Analysis to ensure construct validity. As a result of the research, it is seen that destination image and participation motivation have a significant effect on satisfaction and future behavioral intensions of visitors. The arrangement of a local food festival by regarding the motivations of the participants is an important factor in increasing the satisfaction level of the visitors. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher ESOGÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Yöresel Yemek tr_TR
dc.subject Festival tr_TR
dc.subject Motivasyon tr_TR
dc.subject Destinasyon İmajı tr_TR
dc.subject Davranışsal Niyet tr_TR
dc.subject Alaçatı tr_TR
dc.subject Local Food tr_TR
dc.subject Motivation tr_TR
dc.subject Destination Image tr_TR
dc.subject Behavioral Intention tr_TR
dc.title Yöresel yemek festivaline katılım motivasyonu ile festivallerin destinasyon imajına ve davranışsal niyetlere etkisi tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department ESOGÜ, Turizm Fakültesi, Turizm İşletmeciliği tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster