Bu çalışmada Orta Sakarya Havzasında yetiştirilen 30 farklı yerel nar genotipine ait
pomolojik ve kimyasal özelliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada selekte
edilen genotiplerde meyve ağırlıkları 153,5 g – 409,9 g, meyve enleri 64,4 – 96,3 mm,
meyve boyları 59,9 – 83,5 mm, kaliks sayıları 5,6 – 7,5, kaliks boyları 10,6 – 22,1 mm,
kaliks çapları 15,6 – 37,5 mm, kabuk kalınlıkları 1,9 – 5,7 mm, dane randımanları % 40,5
– 68,5, usare randımanları % 28,5 – 53,7, 100 dane ağırlıkları 17,5 – 46,6 g, şekil
indeksleri 0,83 – 1,03 arasında değiştiği belirlenmiştir. Ayrıca SÇKM değerleri % 15,6 –
24, asitlik % 0,3 – 3,4, toplam antosiyanin içerikleri 20,0 – 327,1 mg/L, C vitamini
içerikleri 5,5 – 22,3 mg/100g, toplam fenolik madde içerikleri 551 – 3282 mg/L ve
antioksidatif kapasiteleri 4,45 – 12,35 mM troloks/ml arasında değişmiştir. Bunun yanında
kabuk renkleri (L, a, b, kroma ve hue değeri), dane renkleri (L, a, b, kroma ve hue değeri),
çekirdek sertlikleri ve meyve tatları belirlenmiştir.
In this study, it’s focused on determining some chemical and pomological
specialities of 30 pomegranate genotypes, which are very well adapted to Sakarya river
basin. In resuls, fruit weights 153,5 g – 409,9 g, fruit widths 64,4 – 96,3 mm, fruit heights
59,9 – 83,5 mm, number of calyx 5,6 – 7,5, height of calyx 10,6 – 22,1 mm, calyx
diameters 15,6 – 37,5 mm, peel thickness 1,9 – 5,7 mm, aril yield % 40,5 – 68,5, juice
yield % 28,5 – 53,7, 100 aril weight 17,5 – 46,6 g, shape index 0,83 – 1,03 were
determined. And also total soluble solid matter ranged from 15,6 – 24,0, %, titrable acidity
0,3 – 3,4 %, total anthocyanin content 20 – 3271 mg/L, ascorbic acid content 5,5 – 22,3
mg/100 g, total phenolic substance 551 – 3282 mg/kg, antioxidative capacity 4,45 – 12,35
mM troloks/ml were clarifeid. Beside of those the colour of peel colour (L, a, b, chroma
and hue value), aril colour (L, a, b, chroma and hue value), seed hardness and fruit taste
were determined.