Bu arastırma 2009 ve 2010 yıllarında, Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat
Fakültesi arastırma tarlalarında, “seker mısırı- bodur fasulye” karısık ekimi için en
uygun ekim düzenlemelerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüstür. Çalısmada ekim
düzenlemeleri içinde kullanılacak bitki materyali olarak Göynük 98 bodur fasulye çesidi
ile Merit F1 hibrit seker mısırı çesidi seçilmistir.
Denemeler, tesadüf blokları desenine göre, 4 tekrarlamalı ve her parselde 8 bitki
sırası bulunacak sekilde kurulmustur. Çesitler 50 cm sıra aralıklı olarak aynı tarihte
ekilmislerdir. Çalısmada incelemek üzere 2F+2M (iki fasulye- iki mısır) , 4F+4M (dört
fasulye-dört mısır) M+F (bir mısır-bir fasulye) ekim düzenlemeleri ele alınmıstır. Ele
alınan düzenlemelerde komponentlerden biri olan seker mısırı dominant , diğeri olan
bodur fasulye ise dominant olmayan türdür.
Ekim düzenlemelerinin iki farklı üretim yılında gösterdiği performans,
kullanılan çesitlerin incelenen özelliklerinden elde edilen verilerin değerlendirilmesi
sonunda belirlenmistir. Çalısmanın iki yıllık sonuçlarına göre ; her bir düzenleme için,
karısımda yer alan bitkilere (komponetlere) ait verimler, kombine verimler, kalite
özellikleri, alan esdeğerlilik oranı (LER) ve toplam gelir düzeyleri bulguları, M+F ekim
düzenlemesinin diğerlerine üstünlük sağladığını göstermistir. Pazar istekleri veya üretici
tercihlerine bağlı olarak, kombine verim içinde bodur fasulyenin payının daha yüksek
olması istendiğinde ise 4F+4M ekim düzenlemesinin daha uygun olacağı görülmüstür.
This research was carried out at Eskisehir Osmangazi University, Faculty of
Agriculture research fields during the years of 2009 and 2010. The aim of the study was
determination of appropriate sweat corn-bush bean intercropping harmony. Materials in
use in the study was selected as Göynük 98 for bush bean and Merit F1 for sweat corn.
Field trials was conducted in randomized complete block design with four
replications. Sowing was done at same date for both components on rows which
prepared as 50 cm apart from each others.
In this study 2F+2M (two bush beans + two sweet corns) , 4F+4M (four bush
beans+four sweet corns), M+F (bush beans+sweet corn) mix croppings were
investigated.
Sweat corn, one of the these two components, was being dominant, while bush
bean act as non dominant.
The performance of mix croping harmonies in two different years was
determined by using datas which obtained from measurement on plants characteristics.
According to the results of this study for each mix cropping harmony, the findins on the
yields of each component, combine yields, quality features, land equivalent ratio (LER)
and total profits levels indicated that M+F mixing was superior to others. Depend on
market demand or farmer choice if share of the bush bean requested to be higher in
combine yield then the 4F+4M mixing was appeared to be more appropriate.