ESOGÜ Akademik Açık Erişim Sistemi

Bakteri aşılama ve azot uygulamasının nohut (cicer arietinum l.) çeşitlerinde verim ve verim ögelerine etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Kayan, Nihal
dc.contributor.author Kağan, Semih
dc.date.accessioned 2018-03-02T07:10:45Z
dc.date.available 2018-03-02T07:10:45Z
dc.date.issued 2012-11
dc.date.submitted 2012
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11684/1374
dc.description.abstract Araştırma 2011 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlalarında yürütülmüştür. Çalışmada, farklı nohut çeşitlerinde azotlu gübre uygulamasının ve nodozite bakterisiyle (Rhizobium ciceri) aşılamanın verim ve verim ögelerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekrarlamalı kurulmuş, denemede 4 farklı uygulama (Kontrol, Bakteri, Bakteri+N ve N), 4 farklı çeşit (Işık-05, Yaşa-05, Azkan ve Hisar) kullanılmıştır. Araştırmada ele alınan özelliklere ilişkin varyans analiz sonuçlarına göre, çıkışa kadar geçen gün sayısı, çiçeklenmeye kadar geçen gün sayısı, bitki boyu, ilk meyve yüksekliği, hasat olgunluğuna kadar geçen gün sayısı, bitkide biyolojik verim, bitkide bakla sayısı, bitkide tane sayısı, bitkide tane verimi, birim alan biyolojik verimi, hasat indeksi ve 100 tane ağırlığı özelliklerinde istatistiki olarak önemli farklılıklar belirlenmiştir. Deneme sonuçlarına göre, nohuta bakteri aşılamanın verimi arttırmada etkili olduğunu söylemek mümkündür. Ancak aşılama ile birlikte 2,5 kg N/da uygulamasıda tavsiye edilebilir. Çeşitler arasında Işık-05 ve Yaşa-05 çeşitlerinin daha yüksek verime sahip olduğu belirlenmiştir. tr_TR
dc.description.abstract This study was carried out in the experimental field of Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, University of Eskişehir Osmangazi during 2011. The objective of the study was to determine effect of the nitrogen application and bacteria inoculation (Rhizobium ciceri) on yield and yield components of chickpea cultivars. The experimental design was split plot with three replications. In the research, four different application (control, bakteria, bakteria+N and N) and four cultivars (Işık-05, Yaşa-05, Azkan and Hisar) were examined. According to the results obtained for examined characters satistically significant differences were determined for the days to emergence, days to flowering, plant height, first pod height, days to maturity, the biological yield per plant, the number of pod per plant, the number of seed per plant, the grain yield per plant, biological yield, harvest index and 100 seed weight. According to obtained result inoculation increas seed yield in chickpea. But 2,5 kg N/da may advice with rhizobium inoculation. Işık-05 and Yaşa-05 showed higher values on yield and yield components. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher ESOGÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Nohut (Cicer arietinum L.) tr_TR
dc.subject Bakteri Aşılama tr_TR
dc.subject Azot Uygulaması tr_TR
dc.subject Baklagiller tr_TR
dc.subject Bacteria Inoculation tr_TR
dc.subject Chickpea (Cicer arietinum L.) tr_TR
dc.subject Nitrogen Application tr_TR
dc.subject Pulses tr_TR
dc.title Bakteri aşılama ve azot uygulamasının nohut (cicer arietinum l.) çeşitlerinde verim ve verim ögelerine etkisi tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department ESOGÜ, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster