İnsandaki görme sisteminde beyinin görüntüleri işlediği gibi, görüntü işleme
sistemlerinde de elektronik kamera ile elde edilen görüntüler, oluşturulan algoritmalar
ile işlenir. Gıda sektöründe gıdaların renk, büyüklük, şekil vb. kriterlerinin görüntü
işleme sistemleri ile analiz edilerek kalite sınıflandırma uygulamaları oldukça
yaygındır. Ayrıca, bu tür uygulamalar gıda endüstrisinde kullanılan bir çok cihazla
yapılan analizlere göre maliyet, zaman, daha doğru sonuç elde etme ve pratiklik
açısından büyük avantajlar sağlamaktadır. Bu tez çalışmasında, gıdalarda bozulmanın
etkisiyle zamanla meydana gelen kalite değişimlerinin analiz edilmesi amaçlanmış ve
salatalık sebzesinde zamanla meydana gelen nem kaybı ile yüzey alanı azalması, renk
değişimi ve küf&bere oluşumunun görüntü işleme yöntemi ile tespit edilmesi üzerine
çalışılmıştır. Çalışmanın yazılım tarafında Matlab( Licensed R2011) programında
çeşitli algoritmalar ile uygulamanın amacına uygun kodlar oluşturulmuş ve kodların
amaca uygun çalışmasının doğrulanmasından sonra deney süresince bekletilen
salatalıkların kalite değişim analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçların
istatistiksel analizleri Minitab (Istatistiksel Analiz Programı, ABD) programı ile
yapılmıştır.
Bu çalışma ile salatalığın zamana bağlı kalite kaybı sonucu meydana gelen renk
değişimleri, küf&bere gelişimleri ve nem kaybı sonucu oluşan yüzey alan değişimleri
doğru bir şekilde görsel ve sayısal olarak hesaplanabilir, arşivlenebilir hale gelmiştir.
Elde edilen tüm sonuçlar, salatalığın zamanla meydana gelen kalite kaybının görüntü
işleme yöntemi ile hesaplanmasının, deney süresince aynı gıda numunesinin analiz
edilebilmesi dolayısı ile kesintisiz gözlem yapılabilmesi, numune çeşitliliğin en aza
indirgenmesi ile gıda endüstrisinde kullanılan analiz cihazlarına göre daha güvenilir ve
maliyet açısından da daha avantajlı olduğunu göstermiştir.
A computer vision system processes images with an electronic camera, which is
like the human vision system where the brain processes images derived from eyes.
There are many vision systems that analyse the food to check the color, size, shape, and
other features for quality classification. In addition, these kinds of applications provide
many vital advantages in terms of cost, time, getting more accurate results and easy
application compare to analysis equipments used in food industry. In this thesis, the
quality changes of food due to the deterioration with time was intended to analyze and
the reduction of the surface are due to the moisture loss, surface color change and
mold&bruise formation of cucumber are tried to determine with image processing. The
software part of this thesis is included matlab codes that are created by using variable
segmentation algorithms which belong to Matlab (Licensed R2011). And also, after the
verification of the codes whether has worked due to the aim, the change of quality
analysis for cucumber has been done. The statistical analysis of obtained results have
been made with Minitab (Statistical Analysis Program, USA).
With this study, the change of surface color due to the loss of quality, the
formation of mold&bruise and the entire surface area change because of the moisture
loss has became to be archieved and measured correctly in terms of numerical and
visual All obtained results show that the quality change inspection of cucumber with
image processing is more reliable and cost effective because of using the same sample
during the experiment that provides continuous investigation and reduce sample
variablitiy compared to industrial equipments which are used in food sector.