Araştırmada Eskişehir ekolojik koşullarında adi fiğ (Vicia sativa L.), koca fiğ (Vicia
narbonensis L.), yem bezelyesi (Pisum arvense L.) ve mürdümük (Lathyrus sativus L.)
baklagil yembitkilerinin ikinci ürün olarak yetiştirilebilme potansiyeli araştırılmıştır.
Denemede toprak işlemeli ve anıza ekim olmak üzere iki farklı toprak işleme yönteminin,
ele alınan baklagillerin verim ve verim unsurlarına etkileri üzerinde durulmuştur. Deneme
şansa bağlı tam bloklar deneme deseninde bölünmüş parseller düzenlemesine göre 3
tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırma, 2014 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
Ziraat Fakültesi araştırma arazisinde yürütülmüştür. Araştırmada bitki boyu, yaş ot verimi,
otta ham protein oranı, asit deterjan fiber (ADF), nötral deterjan fiber (NDF), nispi yem
değerleri incelenmiştir.
Elde edilen sonuçlara göre toprak işlemesiz ekimde bitki boyu, yaş ot verimi, otta ham
protein oranı, ADF, NDF ve nispi yem değerleri sırasıyla 90,4 – 174,7 cm, 284,4 – 1845,3
kg/da, %17,9 – 21,7 , %30,1 – 40,8, %41,8 – 50,7 ve %107,9 – 137,6 aralıklarında; toprak
işlemeli ekimde ise bitki boyu, yaş ot verimi, otta ham protein oranı, ADF, NDF ve nispi
yem değerleri sırasıyla 53,8 – 92,7 cm, 206,6 – 1367,9 kg/da, %20,2 – 25,5, %29,5 – 32,9,
%33,6 – 43,2, %136,7 – 183,4 aralıklarında bulunmuştur. Toprak işleme x baklagiller
interaksiyonu ele alınan çoğu parametrede önemli çıkmıştır.
Bir yıllık sonuçlara göre yüksek verim için yörede 2. ürün yem bezelyesi Özkaynak
çeşidinin tercih edilmesinin ve ekimin anıza yapılmasının uygun olacağı sonucuna
varılmıştır.
This study was conducted to determine cultivation possibilities of common vetch (Vicia
sativa L.), narbon vetch (Vicia narbonensis L.), forage pea (Pisum arvense L.) and grass
pea (Lathyrus sativus L.) as a second crop in Eskişehir ecological conditions. In the study,
two different tillage system as conventional and nontillage, the effects on the yield and the
yield component of the annual forage legumes were determined. This experiment was
established in Randomized Complete Block Design with split block arrangment, three
replicants. The study was conducted on experimental fields of Eskişehir Osmangazi
University Agricultural Faculty, 2014 year. Plant height (PH), forage yields (FY), crude
protein yield (CPY), acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF), relative
feed value (RFV) were examined.
The results showed that PH, FHY, CPY, ADF, NDF, RFV in the nontillage sowing system
varied between 90,4 – 174,7 cm, 284,4 – 1845,3 kg/da, 17,9 – 21,7% , 30,1 – 40,8%, 41,8
– 50,7%, 107,9 – 137,6%, respectively and PH, FHY, CPY, ADF, NDF, RFV in the tillage
sowing system varied between 53,8 – 92,7 cm, 206,6 – 1367,9 kg/da, 20,2 – 25,5%, 29,5 –
32,9%, 33,6 – 43,2%, 136,7 – 183,4%, respectively.
According to the annual results, Özkaynak variety of forage pea cultivation could be
suggested with the nontillage sowing system in second crop system in Eskişehir province
and similar ecology.